"Letakkan dunia di telapak kakiku, biar kupijak. Simpankan akhirat dalam jiwaku biar kurindu. Sisipkan Cinta dalam hidupku biar aku menjadi aku. Langit tunggu kutawan, bumi tunggu kulakukan perubahan" Perjalanan yang jauh, yang masih menungguku.. apakah yang akan terjadi pada masa hadapan...

Followers

! kurasakan something...

Friday, January 7, 2011

Sedih Pabila Blog Tiada Pengunjung??



Sedih pabila blog takde pengunjung? Ke manakah semua pengunjung2? Lalu Hilang semangat? Putus asa? Atau kesal?? Tak da Selera nak makan, mandi tak basah, tido x lena.... terasa malas??


Cuba tanya diri anda dengan jujur.. Sejujur-jujurnyaaaa…..


Tujuan dan motif utama berblog ?

Adakah semata-mata hanya suka-suka? Mencari rakan-rakan baru? Menjana pendapatan sampingan? Atau menjadikan blog sebagai diari hidup anda??


Sekiranya suka-suka, anda tak kisah jika pengunjung datang dan pergi ke blog anda.. Dah nama suka-suka kan?? Sekiranya mncari rakan-rakan baru, anda akan mencari kenalan dengan mengunjungi blog mereka dengan say hii.. bertanya khabar tuk merapatkan tali persaudaraan.. akhirnya menjadi rapat, manjadi adik beradik angkat hehehe… Pabila tuk menjana pendapatan pulak.. anda kena berusaha keras, kena pandai dan bijak tuk mempromosi blog anda, tidak kira di dalam blog, FB, YM… promosi jer d mana-mana.. kalau nak lebih lagi.. wat iklan dan tampal kat mana-mana… Hehehe… Tapi, kekadang ada di antara bloggers menjadikan blog sebagai diari hidup mereka, macam-macam yang diluahkan perasaan mereka dalam blog itu, masam, manis, pahit, tawar semua ada… Kalau anda tak nak blog anda di salahgunakan, apa lagi private kan sajee..


Tetapi pabila seorang blog tu mempunyai kelebihan ramai pengunjung. Sudah t$entulah seronok kan? Sbb terasa seperti dihargai tapi adakah mereka tu datang kerana membaca tulisan kita ?


Justeru, pabila blog kita dah ramai pembaca, dah tentu akan ada kelemahan dan kekurangannya.. waima akan ada lah yang memberi komen-komen berunsur negatif.. termasuk sindiran, umpatan, cacian dan yang sewaktu dengannya. So, sanggupkah terima ?


Oleh itu, perlu di ingat .. untuk mengekalkan keaslian blog , bukannya mudah .. jadi, terpulanglah pada blogger itu sendiri, apa yang dikejar sebenarnya……. ???????



di olah dr entry abg Ben


46 comments:

Aziela said...

Betul..saya setuju.. Blog owner..kena cari apa tujuan dia ada blog itu... Baru boleh merangka tindakan yang tepat...

Penjejak Mimpi said...

Salam.

Betul tu Awang.. (buleh ke panggil dengan name ni?). Idup ni pon bukan senang.. payah..

atie said...

Zzzz..

hehehe..atie suka memasak so atie tulis resepi memasak atie kt blog + apa2 yang sewaktu dengan ye..tp best jugak kalau dpt duit nuff or dpt ramai komen dlm blog..suka la<--nak popular dlm diam..kikiki

Zur@ZaRi said...

betoi2...
zura pun bukan nyer glamour maner pun... berblog sbb suker berkawan.. tp kadang2 bosan sbb biler p umah kawan, tak der kunjungan balas pun.. kiter jer macam terhegeh2... tp maner yg dtg blog zura pasti d balas setiap kunjungan... by hook or by crook=)) tp pader blogger otai caner nak reply beratus kunjungan tue kan... hik hik..:p

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

motif naz berblogger? lebih kepada kepuasan diri sendri..nak kata sekadar suka2, tak jgk..coz dlm blog naz, ada pelbagai suka duka idup. kadang, dengan menulis blog, kita akan lebih tenang. menjana pendapatan? heee..entahla, tak plak ke arah tu :)

naz tak kesah if blog naz ada org berkunjung atau tak...even, naz tak promosi pun blog naz. tak buh pun link blog kat fb..heee...jd, sapa terjah blog naz, mungkin dr bw dr rakan2 len :)

apapun, tujuan tu...bergntung pd diri masing2 :)

ayushida said...

salam aj, mula-mula suka2, bila ada respon jadi sangat suka, hehe....lumrah manusia, yang penting, kena ada pendirian berdasarkan pegangan....tq follow sy ok..

ZWAN SABRI said...

Yeah! btol tu btol..
seronok klaw tengok ramai yang datang ke blog kita sambil baca entry yang kita post.. ;)




http://mysuarablog.blogspot.com/2011/01/pilihan-gadis-malaysia-cerah-atau-gelap.html

Ujang9897 said...

tau takper...hehe...

~faty~ said...

x sedeyh pn.
my blog likes my dairy.
hehe..=)

FizaMustafa said...

aa betul,mcm saya berbelog bkn utk duit atau apa,saya mahu tulis apa saje tentang saya,sape suka folo,tak suka saya tak pernah ambik kisah :p

shima said...

dunia blog dunia kita.. hehehe...
glamer x penting yg penting kita suke dengan apa yang kita buat, n tak kacau orang len. hehehe.. enjoy blogging..

zati said...

kalau jawapan semuanya di atas?? hehe, semua tu atas usahan kite sendiri walaupon matlamat blogger-blogger laen, tak berusaha maka tak nampak hasilnye

y-A-n-A said...

mula2 sekadar suka2.. lama2 rasa seronok. :DD

s.y.a.r.q said...

Kalau untguk menjana pendapatan rasenye memag kene berusaha gigih..dan mungkin akan jadi tension...

hurmm.lebey baik untuk suka-suka dan cri kenalan baru :)

ALFALORA MOHD MUSTAFA said...

mas mula2 jus suka2..sbb rasa byk bnd nk cte n nk luahkan tp xterluah dsbbkan masa yg suntuk xdpt bsma kwn2..then lama2 dah jd sbngn dr hdp..bile ada ramai geng blogger jd kwn kita n support kita n suke entry kita..psl pndptn xde la sgt tp klo de rezeki pe slhnya kan..papepun dunia blogging sgt enjoooooooooyyyyy!!

Rozuan Ismail said...

sabar la..blog ni ada turun naiknya..semua ikut nasib la..teruskan berblogging!!

Awangku Johan said...

@@Aziela
a'ah sebelum berblog kerna merangka dahulu.. apa motif seseorang tu ingin berblog..

Awangku Johan said...

@@Penjejak Mimpi
Yup panggil Awang jer..
Idup ni mmg penuh pancarobanya

Awangku Johan said...

@@atie
hahahaha.. kira sekadar sampingan je ar..

Awangku Johan said...

@@Zur@ZaRi
biar berblog low profile yg penting happy kan.. Hehe..
hahaha.. p blog otai pun kita dah dpt tempiasnya kan.. kan.. kann

Awangku Johan said...

@@ Syarifah Nornazrah Al Yahya
betul... kepuasan tu yg penting.. setiap kali kita berblog mesti ada sifat tu kan.. haha.. kiranya macam2 ada dlm blog kita.. kan.. tp klu dpt pndapatan tu kira bonus la.. hehe

a'ah berblog tu mmg bergantung pd diri kita sndiri..

Awangku Johan said...

@@ayushida
haha.. tu namanya mengayat.. hehe

Awangku Johan said...

@@ZWAN SABRI
mmg seronok pabila ramai yg mnjenguk blog kita kan.. dengan komen yg d beri..

Awangku Johan said...

@@Ujang9897
hahaha.. ujang2..

Awangku Johan said...

@@~faty~
haha... blh wariskan tuk anak cucu

Awangku Johan said...

@@FizaMustafa
haaa.. bgus.. blogger macam ini yg best.. sporting hehe

Awangku Johan said...

@@Shima
dunia blog tuk kita semua..
maka, kongsi la bersama2.. hehe..

Awangku Johan said...

@@zati
yup kata kunci yg utama adalah USAHA... klu nk semua di atas tu, itu jer.. USAHA

Awangku Johan said...

@@y-A-n-A
hahaha.. ni blh d katakan addict.. hehe

Awangku Johan said...

@@s.y.a.r.q
hak semua ada d tangan anda.. sama ada nk suka2, cari kenalan, cari pndapatan.. 1 jer.. sama ada mau atau tidak

Awangku Johan said...

@@ALFALORA MOHD MUSTAFA
a'ah kdg2 kita berblog tuk enjoy.. sbb tu blog ni jg merupakan sbhgian dr idup saya jg

Awangku Johan said...

@@ROZUAN ISMAIL
yup mmg ada turun naiknya.. sama la juga macam pasang surutnya air laut..

tp satu jer.. pabila dah mendongak ke langit rumput d bumi jangan d lupakan..

lemolemo said...

nice entry bro :)
really like it..
btw, nice,nice header
(^__^)V

Ct Arina said...

salam^^ rina dtg jengok! uwahhh ramainye follower. blog pon cantik! ~_^

sarah-najwan said...

n3 yg sgt2 menariks...
simple tapi bermutu..

sissyira said...

salam

no komen la..

kadang kadang tak rasa apa apa.huhu

dah hilang smeua rasa

Awangku Johan said...

@@lemolemo
thank yaa

Awangku Johan said...

@@Ct Arina
hurmm biasa je Arina.. huhu

Awangku Johan said...

@@sarah-najwan
thanks.. d olah sikit2

Awangku Johan said...

@@sissyira
hooo.. jgn gtu.. hehe

ijatnuar87 said...

hehehe...btol tu...tp jangan dilupakan,buat blog dengan perasaan gembira...hehehe...jadi xkisah la utk apa,asalkan gembira...(apa aq ngarut nih?)

Awangku Johan said...

@@ijatnuar87
hahaha.. bukan mgarut memang betul pun tu ijat

... said...

as salam..
kalau saya, saya tak berani bersedih sebab blog tiada pengunjung.nawaitu saya lain dalam berblogging.
tapi tetap berpegang kepada satu.biar bersedih didunia.jangan bersedih di akhirat :)

eddy syrol said...

tumpang lalu tuan tanah... hehehehhe..
nak promote sikit my blog sini..hehhe

http://eddysyrol.blogspot.com dan
http://pena-pujangga.blogspot.com

terima kasih...

cantik blog ni.. :-)

Awangku Johan said...

@@...
waalaikumsalam
Tak pa kalau kita bersedih dalam blog.. waima blog itu dijadikan medium perantaraan kita dengan orang lain.. dijadikan sebagai dairy pun boleh.. Hehehe.. mn la tau nak diwariskan ke anak cucu.. hehe

Betul kata kamu.. bersedih la kamu di dunia dan jgn bersedih d akhirat.. biarlah rugi di dunia asalkan jangan rugi di akhirat kekal abadi disana... berdoa lah selalu agar kita tidak tergolong dalam golongan yang rugi.. Amin

Awangku Johan said...

@@eddy syrol
dipersilakan masuk.. hehe..
oohh nk promote... boleh d persilakan saudara..

thanks atas pujian.. blog picisan jer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...