"Letakkan dunia di telapak kakiku, biar kupijak. Simpankan akhirat dalam jiwaku biar kurindu. Sisipkan Cinta dalam hidupku biar aku menjadi aku. Langit tunggu kutawan, bumi tunggu kulakukan perubahan" Perjalanan yang jauh, yang masih menungguku.. apakah yang akan terjadi pada masa hadapan...

Followers

! kurasakan something...

Sunday, January 9, 2011

Apabila Muslimat Terjerit-Jerit Melihat Konsert


Melihat perempuan-perempuan menjerit terkinja sambil melompat-lompat semasa konsert Black Eye Peace atau XPDC adalah sesuatuyang tidak pelik.


Muziknya menyebabkan kita terasa nak melompat dan menggerakkan kepala.


Namun, bagaimana pula andai kita melihat perempuan-perempuan bertudung terjerit-jerit semasa konsert nasyid Maher Zain?


Rasanya tiada pun lagu Maher Zain yang rancak seperti lagu-lagu XPDC atau Soutul Harakah?


Sukar untuk mempercayai apa yang berlaku, namun itulah yang terjadi semasa konsert Maher Zain di Gombak baru-baru ini.


Dimanakah malu seorang muslimah?


Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud: "Sifat malu merupakan salah satu cabang daripada cabang-cabang Iman" - Riwayat Bukhari dan Muslim


Dalam sebuah hadis yang lain Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Asal iman ialah telanjang (tiada pakaian). Pakaiannya ialah takwa dan perhiasannya ialah malu."


Mengapa kita tidak menangis mendengar lagu yang menyentuh emosi?


Sedangkan ia lebih baik andai lagu-lagu Maher Zain mampu menginsafkan diri.


Adakah dengan mendengar lagu Maher Zain, iman kita bertambah dan taqwa semakn utuh? Atau kita hanya leka dengan muziknya?


Wahai muslimah,


Peliharalah akhlakmu. Jangan terlalu 'excited' dengan artis yang disayangi sehingga melupakan akhlak.


Para sahabat nabi pernah bertanya: "Siapakah orang yang paling dicintai oleh Allah?" Rasulullah SAW menjawab: "Orang yang paling baik akhlaknya." - Riwayat al-Thabarani

48 comments:

Mra Mastura said...

ada ke? huhu..

excited nampak Maher Zain, sampai lupa keadaan sekeliling...

huhu..

Woofer Storm said...

frst bw dipagi hari..hehee
cntik entry ni tau,rasanya lagu keislamn pun boleh melalaikan kadang2 coz lagu yang disampaikn tidak dihayati dgn sepenuhnya tapi kita hanya asyik dengan kelunakan suaranya dan muziknya...
betapa teruknya kita termasuk sy...errrmmm

*sekadar pandangan kcil dari achie^^

NURUL NADIAH MAMAT said...

huhu...malu plak....
hope tak tergolong dalam golongan macam nie......
paep pon....lagu2 Maher Zain byk bg ketenangan....

Omu Rice said...

setuju sangat...kenapa perlu terkinja2...omu memang tak suka tempat sesak...huhu...

nur said...

Aj
isk.. ada ke jerit2 tu.. ALL IN ONE

cek chun said...

gara-gara minat, depa alpa.
thanks atas peringatan

misyamissyou said...

kalau macam tu, perempuan tu bkn minat lagu, amik pengajaran drpd..lebih kepada rupa paras penyanyi tu

syahir Mohamad said...

salam..
nilah dinamakan hiburan. tu sebabnya kita kena jaganya. lagi satu, mybe masa kecil tak puas main lompat2..heheh. sama2 kita beringat..

syafiq ariffin said...

manusia sekarang lebih mementing keseronokkan di dunia tanpa memikirkan kehidupan d akhirak kelak. memakai tudung x semestinya melambangkan kemuliaan seseorang dan yg x bertudung pula tdk semestinya hina.

Awangku Johan said...

@@Mra Mastura
sbb excited la terloncat2

TiKa LEh said...

brlaku bila sukakan artis lbh drpd liriknya...huhu..

Awangku Johan said...

@@Woofer Storm
thanks atas pandangannya.. betul tu.. kadang2 lagu x d hayati dan msj yg d sampaikan daripada lagu tersbut d abaikan.. hnya mereka tertarik pada kelunakan suara dan pakej lain iaitu rupa..

syafiq ariffin said...

remaja zmn skrg lebih pentingkan khdpn d dunia semata2tanpa memikirkan kehdpn d hari akhirat kelak. kalo yg bertudung itu tdk semesti semuanya baik dan mulia. yg x bertudung pula jgnlah kita pandang hina. kita jgn lihat dari aspek fizikal@luaran sahaja, dalaman pun harus dilihat juga. dont judge a book by it cover org kata..

Awangku Johan said...

@@ NURUL NADIAH MAMAT
berdoa agar tidak terjerumus ke dalam golong loncat2 ini..
Saya pun minat jg dgn lagu Maher Zain sbb mesej yang disampaikan tu betul2 tersentuh

Awangku Johan said...

@@Omu Rice
yup mmg x perlu terkinja2.. huhu
awang pun mmg x suka dalam keadaan sesak.. coz x selesa.. lebih2 lagi pabila bersentuhan.. masa d U dlu naik bas berebut2 dgn pempuan mmg awang x suka.. huhuhu.. coz x suka bersentuhan.. huhu

Awangku Johan said...

@@nur
hurmm.. excited punya pasal hehe

Awangku Johan said...

@@cek chun
sama-sama..
kita sesama muslim kena sntiasa ingat-mengingati antara satu sama lain.. jika x berbuat demikian apakah ertinya muslim

Awangku Johan said...

@@ misyamissyou
yup stuju dgn jawapan kamu.. mereka lebih fokus pada rupa penyanyi berbanding daripada mesej yang di sampaikan

Awangku Johan said...

@@syahir Mohamad
Salam Sahabat SeUPSI.. a'ah inilah hiburan.. dlu masa kita jadi Penganjur Program di UPSI pun kita ada wat batas-batas dalam setiap program atau konsert.. so, sebab tu la still terkawal.. A'ah btul kata syahir.. maybe masa kecik depa ni x puas main lompat2.. hehehe

yup saling ingat-mengingati

Awangku Johan said...

@@syafiq ariffin
syariat yang ditetapkan islam di anggap mereka membebankan.. padahal itu memang dah termaktub.. huhu.. keseronokan itu lebih d utamakan berbnding pyediaan amalan tuk negeri kekal abadi.. Huhuhu.. sedih dengan keadaan dunia akhir zaman yang pada masa sekarang dah mngalami pyesatan.. Kita berdoa agar tidak terjerumus ke dalam kancah sebegini..

Awangku Johan said...

@@TiKa LEh
kefanatikan artis melebih-lebih..
ini lah kejadiannya

Awangku Johan said...

@@syafiq ariffin
Remaja sekarang amat senang tuk d pesongkan akidah mereka.. rasanya.. ini pendapat saya la kan.. kebanyakkan remaja sekarang dah tiada didikan agama berbanding daripada remaja2 dahulu.. Disebabkan dunia sekarang lebih kepada modenisasi sebab tu remaja leka dan lalai dengan adanya pelbagai alat2 elektronik yang myeronokan..

Betul kata kamu skrg ni kita tidak boleh melihat pada aspek luaran seseorang itu jer.. aspek dalaman juga patut d titikberatkan..

fa-in said...

nmpak sgt diorang x hayati lagu maher zain 2..semata2 nak jumpe je,naudzubillah.

mcm mane lah nnt, sami yusuf pulak dtg m'sia februari dpn,hope everything goes smoothly..

Rozuan Ismail said...

manusia mudah lupa..thanks atas peringatan

p/s jom komen entri baru blog wan!!

NURUL NADIAH MAMAT said...

ekeke....golongan loncat2 eh......
yap.....penyanyi macam Maher Zain patut dijadikan ikutan.....

Piasara said...

apa2 pon semuanya bermula di rumah,mcm adab berpakaian..ada mak bapak bangga ank2 kecil pakai yg tali2 kecik tu..akk lak ank2 alahamdulillah...nk kuar dpn umah pon pakai tudung..mkin sbb ms tadika semuanya antar tadika islam dk pon Abim..jd hari2 c'gu depa dok citer pasal dosa/pahala,pasal akhirat..smpai sebati dh dlm diri..tp akk dlm syukur tu masih tebal perasaan takut,sbb dunia skrg pengaruh 'jahat'terlalu banyak..

Awangku Johan said...

@@fa-in
a'ah.. skadar nk jumpa depan mata, amik gmbar dll.. dan lain-lain tu. mls ar nk sebut.. huhu

Harap begitu lah.. d harapkan akan ada batas2 dan adab2 mnonton..

Awangku Johan said...

@@Rozuan Ismail
yup tuk kita bersama.. saling ingat-mengingati

Awangku Johan said...

@@NURUL NADIAH MAMAT
yup patut dijadikan role model atas akhlak2 serta pengajaran yg di bawanya dari bait2 lagu yang didendangkannya

Awangku Johan said...

@@ Piasara
yup semuanya bermula di rumah iaitu didikan awal dari ibubapa. Ibubapa kena alert dengan semua ini.. Coz jaga anak bukan macam jaga ikan atau binatang pliharaan.. Coz mereka ibarat kain putih ibubapa la yg berhak tuk mencorakkan anak mereka sama ada coraknya smooth atau nak blurr.. So patut ibubapa amik perhatian yang lebih ketat dalam mendidik anak2 ini.. Mereka la harapan kita tuk dunia dan akhirat..

Alhamdulillah, syukur la kak... akak berjaya mendidik anak dengan didikan islamiah.. Itu yang kita hendakkan..

Ya Allah kau berikan la aku bakal isteri yang solehah serta anak2 yg soleh.. amin

zmah said...

Teruja sangatlah tu.

Anis izyan Abd Rahman said...

mungkin terlupe seketika agaknya~~

abadi romeo said...

Pemakaian tudung dewasa ini tidak mencerminkan pribadi pemakai secara
menyeluruh.Bukan niat di hati hendak merendahkan perempuan bertudung.Kalau itu realitinya Mengapa harus tidak mengakuinya.
Bertudung atas sifat budaya dan syariat adalah dua perkara yang gagal difahami..
Maher Zain tidak boleh dilihat ikon hanya kerana menyanyikan lagu nasyid.
Masayarakat Arab lebih dahulu mempromossikan Tarian Gelek berbanding Inul Darasita di Indonesia.

s.y.a.r.q said...

tak pernah pergi konsert.jadi xtahu mcm mane suasana dye :D

Ujang9897 said...

mesti ramai yg bace nie terkena btg idung..hehe

Awangku Johan said...

@@Kak zmah
a'ah d sbbkan keterujaan yg tinggi menyebabkan mereka hilang tata susila

Awangku Johan said...

@@Anis izyan Abd Rahman
hurmm.. kalau mereka yg dididik dgn ilmu agama.. mustahil mereka alpa.. tapi sifat manusia memang begitu kan.. alpa dan lalai

Awangku Johan said...

@@abadi romeo
betul kata kamu.. padahal islam itu indah.. pemakaian tudung pun ada diterapkan, patutnya kena tutup bahagian dada.. tetapi sekarang ini tudung ikut trend.. huhu.. mereka lebihkan pada fesyen padahal tidak berlandaskan pada syariat yg telah ditetapkan.. huhuhu..

saya stuju dengan apa yang kamu rungkaikan.. thanks

Awangku Johan said...

@@ s.y.a.r.q
alhamdulillah.. harap2 d kekalkan...

Awangku Johan said...

@@ujang9897
ujang kamu jangan kata bgitu.. mereka yang baca ini just tuk bagi buah fikiran.. bukan mereka.. jangan kita tuding jari tu kepada mereka.. akhirnya 4 jari lagi menuding kita..

jangan kita menilai terlalu awal.. spatutnya selidiki dlu.. Huhuhu..

P/s : kena serbu la lps ni kau ujang.. huhu

mabk.abubakar said...

Ternyata konsert tu hanya sia-sia.. melihat remaja perempuan (majoriti) melonjak2 tatkala mendengar lagu keislaman ditambah bertitle orang MELAYU amat menyedihkan.. remaja kini HANYA mahukan hiburan..! Dan mereka - mereka inilah hasil liberisme pendidikan di negara kita.. salahkah aku?

Awangku Johan said...

@@mabk.abubakar
betul.. mmg sia2..

Tuan Tanah said...

orang nyanyi lagu ketuhanan pon diorang leh jadi terkinja-kinja. nampak sangat diorang tu tak hayati lirik lagu sebaliknya hanya pandang rupa paras penyanyi dan layan irama lagu yang dipersembahkan. segala-galanya bermula dari niat..

blog-tips-kurus said...

mungkinkah konsert MZ di Istana Budaya nanti lebih selesa? harap-harap x de yg memalukan kaum sendiri..

Awangku Johan said...

@@Tuan Tanah
a'ah betul tu.. depa just tgok rupa jer n x hayati bait2 lagu tu

Awangku Johan said...

@@blog-tips-kurus
iya maybe

Ndyiswandi79 said...

klau menurut saya, ada sebab2 tertentu dan mengelak kan perkara2 lama akan berulang kembali? maka nya keturunan yg asal brunai[org tua] banyak yg mengubah nama dan keturunan mereka agar mengabur mata pihak2 tertentu.
semua org tau sejarah brunai, dan ramai juga org yg bukan keturunan dari darah2 ahlul bait mengaku sama seperti yg saudara nyata kan di atas..melayu asli brunai sebetol nya tidak ramai, keturun yg berdarah kesultanan pun tidak ramai dan telah mengubah nama mereka sampai lah ke cucu mereka.. bagi2 org yg ada jalur dari dalam salasilah keturunan asal brunai yg berdarah ahlul bait.. nescahaya kalian akan menemui perkara yg sahih nanti seperti yg kalian hendaki.. insya allah

Ndyiswandi79 said...

berkongsi pendapat dan saling tegur menegur ada perkara yg baik.. syukur alhamdulilah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...