"Letakkan dunia di telapak kakiku, biar kupijak. Simpankan akhirat dalam jiwaku biar kurindu. Sisipkan Cinta dalam hidupku biar aku menjadi aku. Langit tunggu kutawan, bumi tunggu kulakukan perubahan" Perjalanan yang jauh, yang masih menungguku.. apakah yang akan terjadi pada masa hadapan...

Followers

! kurasakan something...

Tuesday, January 11, 2011

Dunia Kecoh Pabila Facebook Ditutup... !!!

Mark Zuckerberg


PALO ALTO, California - Khabar angin dalam kalangan pengguna Internet mengenai penutupan laman sosial popular Facebook kini tersebar luas terutamanya menerusi laman sosial Twitter, lapor sebuah akhbar semalam.


Antara mesej yang disampaikan oleh pengguna Twitter adalah seperti: "Facebook bakal ditutup pada Mac 2011? Saya harap tidak."


"Khabar angin adalah Facebook akan ditutup. Tolong jangan beralih kepada Twitter dan jangan rosakkan pengalaman jaringan sosial saya," kata @jjelksboss melalui Twitternya.


Terdapat juga kumpulan yang dibentuk di laman Facebook yang meminta agar laman sosial itu tidak ditutup dengan mesej: "Facebook akan ditutup pada 15 Mac 2011. Adakah terdapat cara lain untuk menghalangnya?"


Pada bulan lepas Yahoo telah mengumumkan bahawa Yahoo Video akan ditutup pada tarikh sama tetapi ia tidak bermaksud semua jaringan di Internet akan turut terhenti.


Dalam perkembangan sama akhbar Weekly World News melaporkan bahawa pengasas laman sosial itu, Mark Zuckerberg, 27, sedang menghadapi tekanan untuk terus menguruskan laman sosial tersebut.


"Facebook sudah di luar kawalan saya dan tekanan menguruskan syarikat ini telah mengganggu hidup saya. Saya perlu hentikannya untuk mengelakkan tekanan ini," jelas Zuckerberg dalam satu sidang media di luar pejabatnya di Palo Alto baru-baru ini.


Dalam satu temu ramah menerusi telefon Zuckerberg memberitahu: "Saya secara peribadi tidak menganggap ia sebuah keputusan besar. Secara jujurnya saya fikir ia (menutup laman Facebook) adalah untuk kebaikan. Tanpa Facebook orang ramai akan keluar dan berjumpa dengan rakan-rakan, itu adalah lebih baik."



"Saya tidak kisah mengenai wang. Saya hanya mahu kehidupan saya balik," kata Zuckerberg.

Akhbar itu melaporkan Naib Presiden Perhubungan Teknikal Facebook, Avrat Humarthi menjelaskan bahawa bermula 15 Mac ini pengguna tidak lagi akan dapat memasuki akaun Facebook dan meminta pengguna melakukan sesuatu agar semua gambar-gambar kesayangan tidak hilang.


"Seluruh laman web ini akan ditutup pada tarikh itu. Justeru, jika anda tidak mahu gambar-gambar di Facebook hilang, saya nasihatkan agar anda menyimpannya sebelum laman itu ditutup," jelas Humarthi.


Bagaimanapun, akhbar International Business Times melaporkan bahawa khabar angin itu hanya disebarkan melalui laman-laman blog dan tiada laporan daripada mana-mana akhbar arus perdana berhubung penutupan tersebut.


Menurut Lou Kerner dari firma Wedbush Securities, Facebook mempunyai lebih 600 juta pengguna di seluruh dunia dengan 300 pemegang saham. - Agensi

GAMBAR laman web Facebook pada skrin sebuah komputer di Washington pada 9 November lalu.

20 comments:

ADfeez said...

ermm awawng.. berita nie x betul kan????
sbb da google n ada ckp this is fake news...

yad'z said...

facebook banyak manfaat... ley connect dengan kawn lame... tapi disebabkan banyak orang ortodoks yang salah guna... tu yang zack jadik tensen uh.. haishh.. hehe

Anishafeera Sapli said...

mmg kecOh.. kwn2 sy da sibuk buka akaun2 lama dorang antarany; friendster, my space, tagged dan lain2 lah.. :)

zmah said...

Walau pun pengasas nak tutup.bagaimana dengan pegang sahamnya??

Awangku Johan said...

@@ADfeez
harap2 bgitu laa..

Awangku Johan said...

@@yad'z
hurmm.. byk betul yg create macam2 group.. tu yg x suka tu.. Huhuhuuh

Awangku Johan said...

@@Anishafeera Sapli
Hahaha.. saya still g ada FS, Twitter n Tagged.. tp x aktif ar

Awangku Johan said...

@@zmah
iyaa.. mesti pmegang sahamnya mengamuk hehe

fathiah said...

bagus jugak fb ttp :) heee kan

nur aisya humaira said...

woww,sampai jdi stress urus fb ni...terlampau ramai users...hoho

Awangku Johan said...

@@fathiah
hehe.. yup.. ok jugak kan.. gembira bos2, suami2 dan lecture2.. hehe

Awangku Johan said...

@@nur aisya humaira
haha.. berapa juta org dah yg follow FB ini

Siti Safiyyah said...

takpe, blog still ade..tu lg penting..hahaha :)

Qaseh dalia adelia said...

tunggu dan lihat je cikgu

Ujang9897 said...

tak tutupnya..hihi..

shichi_iza said...

ada or xada Fb, dunia still berputar kan???????????? so.... hahaha ble cari alternative lain main gms...

Awangku Johan said...

@@Siti Safiyyah
yup.. betul tu

Awangku Johan said...

@@Qaseh dalia adelia
ok jer cik Qaseh

Awangku Johan said...

@@Ujang9897
oohh yakinnya..

Awangku Johan said...

@@shichi_iza
haha.. x minat men games..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...