"Letakkan dunia di telapak kakiku, biar kupijak. Simpankan akhirat dalam jiwaku biar kurindu. Sisipkan Cinta dalam hidupku biar aku menjadi aku. Langit tunggu kutawan, bumi tunggu kulakukan perubahan" Perjalanan yang jauh, yang masih menungguku.. apakah yang akan terjadi pada masa hadapan...

Followers

! kurasakan something...

Wednesday, December 22, 2010

Ramai Saksikan Fenomena Gerhana Bulan Penuh



BULAN yang kelihatan berwarna kemerahan dalam kejadian gerhana penuh di Reykjavik, Iceland semalam.



REYKJAVIK, Iceland - Bulan bertukar merah di sini dalam kejadian gerhana penuh awal semalam sekali gus menepati ramalan ahli-ahli astronomi.

Sejumlah orang ramai berkumpul untuk melihat fenomena yang menakjubkan itu.

Bulan itu kelihatan seperti merah kerana musim sejuk yang kini melanda Eropah.

Gerhana bulan penuh berlaku dari pukul 7.41 pagi waktu tempatan hingga 8.53 pagi di Iceland apabila bumi berada di antara matahari dan bulan.

"Ia amat menakjubkan," kata seorang kakitangan sebuah bank, Torfi Olafur Sverrisson yang berusia dalam lingkungan 40-an selepas melihat gerhana bulan pertamanya.

Gerhana kali ini berlaku ketika solstis musim sejuk dan ia berlaku sekali dalam tempoh hampir 400 tahun.

Gerhana bulan itu dapat dilihat di rantau Amerika Utara, Pulau Greenland dan Iceland dengan penduduk di barat Eropah dapat melihat peringkat awalnya manakala barat Asia pula menyaksikan peringkat selepas gerhana apabila bulan kembali beransur terang. - Agensi

34 comments:

apezs shah said...

Tempat kita jarang dapat tgk kan awang? hehe... ;)

Awangku Johan said...

@@apezs shah
yup mmg jarang nk tgok gerhana bulan penuh kat kita ni coz ngara kita terletak d garisan khatulistiwa.. klu nk tgok gerhana bulan penuh yg besar blh tgok d negara yg terletak d garisan sartan dan jadi like Iceland, Greendland dll g

Syirahh Nursyahirah said...

cantik la. negara kita gerhana apa je dpt tengok?

shichi_iza said...

xapa kalau xtengok... yg penting kita terletak kat tmpt yg kurang berlakunya bencana alam.... hehehe

ondeondehijau said...

ohh..ingtkn gerhana bulan nie bleh tgk kt malaysia..rupe2nye kt iceland.nampaknya tak melalui malaysia pun..

Awangku Johan said...

@@Syirah Nursyahirah
ngara kita dpt tgok tu dpt tp x sepenuhnya just separa

Awangku Johan said...

@@shichi_iza
haha.. yup kita terletak d luar Lingkaran Api Pasifik atau lbh d kenali "Ring of Death".. Apa2pun bencana yg x d sangkal pernah jg berlaku d Malaysia iaitu pd thn 1996 iaitu Ribut Grigg d Keningau Sabah yg berlaku pada 25 Dec

Awangku Johan said...

@@ondeondehijau
hahaa.. sbnrnya nmpak tp sipi2 jak

Ezao' Edogawa said...

hmm rugilah tak dpt tgok. hm btul tu, ngra kita tletak kat grisan khatulistiwa sebab tu tak dpt tgokk.

Awangku Johan said...

@@Ezao'Edogawa
hahaha.. sapa yg ada blajaq Geografi msti tau.. hehe

shichi_iza said...

yup.... pacik sy ada kat keningau waktu ribut grig 2.... waktu tgk video kejadian waktu 2 mmg sedih la kat mangsa2

Syed Hilmi Syed Yahya said...

klau nk tngok gerhana nie maknenye kene g melancong kt iceland ar nie,,,hehe

Awangku Johan said...

@@shichi_iza
ooo... time saya berumur 9 thn..
tau tak time 1st masuk upsi tu la asgmnt yg saya dapat.. huhuhu

Awangku Johan said...

@@Syed Hilmi Syed Yahya
hahaha.. jom melancong
nk p sana pun byk transit.. berpuluh2 jam

shichi_iza said...

wahhhh,1st asgmt sal 2.. AK ambil pendidikan geo kan... so tau la ngan terperinci kejadian kat keningau 2

Awangku Johan said...

@@shichi_iza
yup pndidikan Geo..
hahah blh la tau sikit2 jak.. tu pasal angin siklon dan antisiklon

shichi_iza said...

cikgu Geo @ AK, sy xbrapa nak faham mkd 2.... yg sy ingat2 sal sistem hidrologi sebab cikgu sy bagi contoh lawak.... hehe

abgreds said...

maha suci Allah..
makasih Awang berkongsi gambar ni..
kat gambar tu jer dah kandung 1001 macam ilmu...

Awangku Johan said...

@@shichi_iza
sy lbh suka menerangkan berdasarkan gambar rajah.. so, susah sikit nk terangkan klu x rajah.. sbb tu exam d UPSI lgsung x wat esei.. jawapan msti dalam gmbar rajah, peta minda or lukis.. klu dlm esei dpt O... huhu

Awangku Johan said...

@@abgreds
sama2.. tu la kekuasaan ALLAH.. yg x leh kita fikirkan dgn lbh mndalam

shichi_iza said...

sal 2 cikgu geo rata2 pandai lukis n ex-cikgu sy kata mudah nak bagi terang, sama la cam AK ckp 2.... hehe sy pandai kira2 je

Awangku Johan said...

@@shichi_iza
hahhaa.. biasa2 jak la lukis.. lbh2 lagi kalau lukis peta dunia.. alamak senang hehehe

shichi_iza said...

haaaa... biar betul, lukis peta dunia senang???????? nak nangis dengar, sy waktu form 6 cikgu suh lukis peta dunia kat buku. buku 2 cam nak koyak dah sebab dh berpuluh kali lukis n padam huhuhuhu

Awangku Johan said...

a'ah sng betul.. masa exam dlu penah kuar 1 soklan mgenai jelaskan tumbuh2an yg terdapat d kawasan 2 benua yng mmpunyai pelbagai jenis tumbuhan.. so AK lukis jak peta afrika n wat 3 garisan lintang serta snaraikan serta lukis dan plotkan tumbuhan2 tu d dlm peta afrika.. haha... 25 full marks..

yg bestnya lgi lukis teori bowen mgenai kitaran batuan

shichi_iza said...

wahhh.... bagusnya dapat full marks, AK ambil brapa lama la nak siapkan lukisan peta afrika 2? kitaran batuan? kitaran yg buat batu 2 alami pereputan ek?

Awangku Johan said...

@@shichi_iza
amik masa dlm 15 - 20 minit jak.. coz kena wat peta minda dia lagi kan..

kitaran batuan tu kena wat dalam sebatian kimia dia.. dari Olivine shingga ke Biotit Mica dan Quartz/Feldspar.. tp kena ada sebatian kimia dia

shichi_iza said...

banyaknya nak d buat 2... nak wat juga peta minda..
kira agen la sebatian kimia ni kan..

Awangku Johan said...

@@shichi_iza
yup byk..
betul la tu

shichi_iza said...

ish ish ish... susah juga ek

Awangku Johan said...

@@shichi_iza
yup mmg susah.. sbb tu tiap2 nk exam cnfirm akan jadi tutor tuk bantu rkan2 lain

shichi_iza said...

jadi tutor g bantu kawan... bagsnya...
so, kira AK ni mahir la geo ni kan sebab boleh bantu kawan2 bila nak exam

Awangku Johan said...

@@shichi_iza
tak la mahir.. just apa yg tahu d kongsi bersama..

shichi_iza said...

betul2... rahmat 2 belajar sama2

Awangku Johan said...

@@shichi_iza
smakin kita mgajar smakin bertambah ilmu kita.. kan pyebaran ilmu tu salah satu dalam 3 amalam yg kita bawa d dlm kubur

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...