"Letakkan dunia di telapak kakiku, biar kupijak. Simpankan akhirat dalam jiwaku biar kurindu. Sisipkan Cinta dalam hidupku biar aku menjadi aku. Langit tunggu kutawan, bumi tunggu kulakukan perubahan" Perjalanan yang jauh, yang masih menungguku.. apakah yang akan terjadi pada masa hadapan...

Followers

! kurasakan something...

Friday, November 5, 2010

Lelaki Minta Maaf Dapat Buat Jantung Perempuan Sihat



Walau marah macam mana kita dekat seseorang itu, kita jangan pernah melupakan 2 kata ajaib iaitu “terima kasih” dan “maaf“. Mungkin bagi kalian perkataan ini tidak membawa maksud apa-apa, tapi tahukah kalian bahawa hanya dengan meminta maaf kepada perempuan dengan iklas dapat membantu memanjangkan usianya.


Mengucapkan ‘maaf’ mungkin sangat susah dilafaskan kebanyakkan orang terutama lelaki. Akan tetapi, kajian ilmuwan dari Massachusetts University membuktikan, meminta maaf yang ditujukan pada seorang perempuan boleh meningkatkan kesihatannya terutama jantung.


Perempuan yang mempunyai sifat kelakuan kasar atau menyakitkan dari orang lain boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah yang dapat memacu risiko serangan jantung atau stroke. Namun ketika mendengarkan kata ‘maaf‘ dapat menurunkan tekanan darahnya dan secara automatiknya dapat kembali normal sekitar 20% lebih cepat.


Sebaliknya tekanan darah laki-laki akan 20% lebih lama untuk pulih setelah mendengar permintaan maaf kerana mendapat perlakuan tak tenang. Hal ini menunjukkan seseorang lelaki cenderung bekerja lebih keras setelah mendengar pengakuan bersalah.


Kajian ini dilakukan ilmuwan di University of Massachusetts Medical School di Worcester, AS. Kajian mengukur tekanan di astolik dari 29 orang lelaki dan 59 perempuan.


Tekanan darah yang diukur dalam kajian ini adalah tekanan darah di astolik, iaitu tekanan dalam darah antara detik jantung atau tekanan dalam arteri-arteri ketika jantung istirehat setelah penat 'bekerja'. Jika tekanan terlalu tinggi, ia dapat meningkatkan kemungkinan stroke atau serangan jantung pada orang tersebut.


Jadi,sayangilah pasangan kalian.Jangan lupa berterima kasih dan meminta maaf.


Sila share dengan sesiapa yang kalian suka...


Salam Ukhuwah..~



P/s :- MINTAAAA MAAPP YAAAA..... Huhuhuhu

17 comments:

aYaz said...

hehe..info yg bagus utk dikongsikan..
:)

Awangku said...

aYaz --> yup, sbb tu Awang kongsi dgn rakan2 bloggers

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

air mata LM akan berderai klu lelaki yg disayangi minta maaf..sedihh dan gembira..

sop said...

nice sharing info..
minat maaf yer :)

Awangku said...

LM --> huhuhu, ya ka...
sop --> yup, share la dgn member2 lain

azwa_amani said...

ak...awin mintak maaf (sob sob sob sob)...sedih nie T_T

~Cik S~ said...

ringankan je mulut..xrugi pape..;)

Awangku said...

Awin --> Knp nk mnta maap? Awin x wat salah dgn AK pun..

~Cik S~ --> Yup Betul tu..

azwa_amani said...

mane lah tau ade uat sakit hati...ckap ak busuk kan....hehehe :P

shichi_iza said...

cepat cepat cepat.... minta maaf... :)

Awangku Johan said...

@@azwa_amani
isshh x dop la.. tp apa salahnya nk minta maap kat AK heheehe

Awangku Johan said...

@@shichi_iza
haaaa..

shichi_iza said...

haha... gembira la semua baca entry ni, terutama pompuan

Awangku Johan said...

@@shichi_iza
hahaha.. pempuan tu ada hak tuk d gembirakan.. hehee

shichi_iza said...

betul betul betul..... sokong sangat2 ni... hehehehehehe

Awangku Johan said...

@@shichi_iza
ewah suka nmpaknya hehe

shichi_iza said...

haha.... sudah semestinya sy suka....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...