"Letakkan dunia di telapak kakiku, biar kupijak. Simpankan akhirat dalam jiwaku biar kurindu. Sisipkan Cinta dalam hidupku biar aku menjadi aku. Langit tunggu kutawan, bumi tunggu kulakukan perubahan" Perjalanan yang jauh, yang masih menungguku.. apakah yang akan terjadi pada masa hadapan...

Followers

! kurasakan something...

Saturday, November 20, 2010

Hutang ALONG tidak di Lunas Inilah Kejadiannya.. Pedihnya Penderitaan Mereka!!!!


Dunia Ohhhh Dunia... Ada jugak manusia yang kejam... Memang tak berperkemanusiaan langsung, anggap manusia tu macam binatang pula... MasyaAllah....

Alkisahnya begini.................................................

Rasa kasihan melihat penderitaannya, Pengajaran jgn berhutang yaa!!!


Akibat gagal melunaskan hutang dengan peminjam haram, Zhang, 27, telah dirantai di sebuah penjara haram di Hunan, China selatan. Pada tahun 2005 dia membuat pinjaman dengan pegawai desa untuk membina rumahnya tetapi gagal membayarnya. Mereka bertindak merantai tangannya terlalu ketat. Setelah tiga tahun di dalam penjara harap, didapati daging tangannya menyeliputi rantai menyebabkn kecederaan parah.

Pegawai perubatan begitu terkejut melihat keadaan tangan Zhang. Mereka berusaha menyelamatkan tangan Chuanqiu Zhang yang tersiksa dirantai begitu erat di sebuah penjara haram menyebabkan daging pada tangan tumbuh di atas belenggu itu.

"Satu-satunya orang yang tidak menyerah pada saya adalah ibu saya yang menunggu masa dan menyelamatkan saya," jelasnya.

Sekarang Zhang cuba mendapatkan bantuan daripada badan amal dan penyumbang kerana kos yang tinggi untuk operasi pembedahan menanggalkan rantai dan pencegahan rawatan daripada jangkitan.

Urrrgghhhh Teruknya penyiksaan ini.. Sehinggakan rantai tu dah sebati dengan isi kulit


Sebagai pengajaran

elakkan daripada meminjam wang dengan along atau syarikat peminjam tidak berlesen. Banyak bank yang menawarkan pinjaman dengan mudah dan mampu bayar secara bulanan.




Kredit to Orang Muo

17 comments:

NORAZIANA WAHAB said...

SANGAT2 KEJAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lelaki Ini said...

kesian sgt2!

Sasigaran said...

those who did this kind of cruelty should not live in this world. They should be punished severely. Human should love each other...

Sasigaran said...

those who did this kind of cruelty should not live in this world. They should be punished severely. Human should love each other...

Black_roses92 said...

ngeri betui!! huhu..

ruby said...

gerunnya tengok.. kesian kat dia!
orang yg buat tuh memang kejam!!

Asma Jalalyna said...

kesian... hutang utk rumah keluarga... adohaiii... ngeri nye tgk gmbr tgn tu... dah sebati lakkkk... adoiii... ishhh...

cek chun said...

kejamnya manusiaaaaaaaaa

HAW said...

uishh! dasyat sangat nih.. tak pernah tahu pun besi boleh sebati dengan jasad manusia..

MumMe said...

ngeri nyer...

Awangku Johan said...

>>NORAZIANA WAHAB
Yup, mmg kejap sgt2

>>Lelaki Ini
mmg kesian kan..

>>Sasigaran
so pity.. huhuhu

>>Black_roses92
mmg mgerikan kan..

>>ruby
mmg kejam along tu kan..

>>Asma Jalalyna
mmg kesian.. dsbbkab hutang nk wat rmh bgini la yg dia dapat.. huhuhu

>>cek chun
huhu.. manusia jg yg kejam

>>HAW
tak tau dah brp lama besi tu sebati dgn daging dia... mmg byk kuman dah tu

>>MumMe
Huhuhu ngeri sgt2 kan???

shichi_iza said...

mmg la xdapat bayar balik sebab bunya @faedah yg d kenakan Along 2 tinggi sgt.... tau ni pon dari lecturer yg terjumpa orang suruhan Along yg tengah kuarkan duit peminjam2 kat bank.... kalau orang 2 pinjam 2k, dia mesti byar faedah hari2 1k kalau x habis bayar hutang 2.... means dia bnga tetap 1k n hutang tetap bayar 2k tnpa ansuran, mesti trus bayar 2k....

Awangku Johan said...

@@shichi_iza
a'ah biasalah along kenakan faedah yg terlalu tggi.

shichi_iza said...

haah.... tapi still orang nak buat pinjaman sebab nak loan kat bank bnyak document nak sedia, so ramai yg guna jalan tengah....

Awangku Johan said...

@@shichi_iza
hurmm depa smua guna jalan pintas gitu la caranya

shichi_iza said...

yup, awal2 mmg nudah bila dah lama... diri sndiri yg derita

Awangku Johan said...

@@shichi_iza
yup betul tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...