"Letakkan dunia di telapak kakiku, biar kupijak. Simpankan akhirat dalam jiwaku biar kurindu. Sisipkan Cinta dalam hidupku biar aku menjadi aku. Langit tunggu kutawan, bumi tunggu kulakukan perubahan" Perjalanan yang jauh, yang masih menungguku.. apakah yang akan terjadi pada masa hadapan...

Followers

! kurasakan something...

Wednesday, May 11, 2011

Bersederhana Itu Kekayaan Yang Nyata

"Mereka yang bersifat kesederhanaan dalam semua hal tidak akan menjadi miskin..."


Jika perlu MARAH, marahlah tetapi usah terlupa dengan perkataan SABAR. Jika perlu MENANGIS, menangislah tetapi usah terlupa dengan perkataan TENANG. Jika perlu PATUH, patuhlah tetapi jangan sampai hilang KEMERDEKAAN. Jika mahu MISKIN, miskinlah tetapi jangan terlalu miskin, nanti mudah menjadi KUFUR. Jika mahu KAYA, kayalah tetapi jangan terlalu kaya sampai terlupa perkataan SEDEKAH. Jika mahu menjadi WARAK, lakukanlah ibadah sebanyak-banyaknya tetapi jangan terlupa keperluan DUNIA.

Kalau mahu sebuah KERETA MEWAH, belilah selagi mampu dan menepati keperluan SEMASA. Kalau mahu 2 BUAH RUMAH, belilah asalkan jangan sampai tak tahu perkataan PUAS. Kalau mahu MENIMBUN HARTA, bekerja-keraslah asalkan jangan sampai terlupa BERIBADAH. Kalau mahu BERHIBUR, berhiburlah asal tidak sakan dan MENYALAHI SYARIAT. Kalau mahu MEMPERKATAKAN HAL ORANG, berkatalah asalkan jangan sampai MENGUMPAT. Kalau mahu CEMBURU dengan kejayaan orang, cemburulah asalkan anda pun BERUSAHA KUAT sepertinya.

Hidup sederhana akan memastikan anda tidak akan miskin selama-lamanya.. Bersederhanalah.. dalam segala hal adalah titik kejayaan dalam semua perkara.. Orang yang terlalu pandai kadang-kadang apabila bodoh.. terus sasau. Orang yang terlalu kuat.. kadang-kadang apabila lemah terus tidak berdaya..


Binalah harta sebanyak-banyaknya tetapi jangan sampai anda menjadi hamba kepada harta. Binalah ibadah banyak-banyak, tetapi jangan sampai terlupa soal-soal dunia. Binalah kedudukan ditengah manusia, tetapi jangan sampai hilang kepercayaan orang dan tercalar maruah diri.

Bukanlah seorang yang baik kalau beribadah sepanjang masa sedangkan untuk makan dan minumnya terpaksa meminta-minta. Seeloknya-eloknya, bersederhanalah dalam beribadah lantaran bekerja itu pun ibadah, membuang halangan dijalanan juga ibadah, menasihati orang juga ibadah.

Orang yang bersederhana sentiasa terpandang dimata dunia. Dia tidak akan hina oleh kemelaratan dan tidak terlalu tersohor oleh kepopularitian. Dia terpandang sepanjang masa baik oleh orang yang hina mahupun orang yang mulia. Berkuasanya bersederhana bagaikan pakaian yang menjadi penebat pada rasa dingin dan panas yang membakar.

Sayidina Ali r.a. berkata:

"Berkhairatlah mengikut kemampuan dan janganlah menjadi keluargamu hina dalam kemiskinan.. "

Hendaklah bersedekah, jangan sampai jatuh miskin, menyimpan harta jangan sampai digelar Si Bakhil, beribadahlah jangan sampai semakin jahil..

Kata Sayidina Ali r.a. lagi,

"Insan tidak akan melihat kesalahan seseorang yang bersifat tawaduk dan lemah lembut.." Tawaduk dan lemah lembut adalah kesederhanaan yang nyata, membangkitkan kasih sayang dan menumbuhkan cinta tulus.

Jika anda impikan penghormatan manusia, maka bersederhanalah dalam berbicara, berbatas-batas tatkala bergurau-senda dan menyimpan sebahagian kesukaan ketika terlalu gembira. Bersederhanalah. .. adalah jawapan kepada segala-galanya.

1 comment:

a.samad jaafar said...

salam saudara..
cukup terkesan di hati saya saat sy membaca n3 ini..t kasih kerana mengingatkan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...