"Letakkan dunia di telapak kakiku, biar kupijak. Simpankan akhirat dalam jiwaku biar kurindu. Sisipkan Cinta dalam hidupku biar aku menjadi aku. Langit tunggu kutawan, bumi tunggu kulakukan perubahan" Perjalanan yang jauh, yang masih menungguku.. apakah yang akan terjadi pada masa hadapan...

Followers

! kurasakan something...

Wednesday, June 8, 2011

Cheesecake Yang Simple Siap... Lalalaaa...

Assalamualaikum Semuaa…

Hurmm tadi pagi saya ada buat Cheesecake.. Saya mula membuat pada jam 12 tengahari.. Putar-putar tepung kek.. nasib baik siap sebelum letrik terputus… Arghhh tension juga sebab masa nak bakar kek dalam Oven letrik terputus la pulakkk huhuhu…

Akhirnya jam 1.40 petang baru ada letrik.. Huhuhu.. hampir 1 jam kek saya terbengkalai.. Huhu.. Hidup saja letrik terus saya bakar.. Hari ini saya hasilkan 4 biji cheesecake..

Ok, lihatlah pic saya kat bawah ini.. Hehehe…





Bahan-bahan Cheesecake :

Tepung Optima / BWM Sponge Mix ½kg or 1kg

Telur 9 biji utk ½kg or 18 biji utk 1kg

Minyak masak 4 sudu utk ½kg or 8 sudu utk 1kg

Susu Manis 1 tin

Philadelpia 1 kotak

Cheddar 1 kotak

Chococip (ikut kesesuaian anda)

Cara-caranya :

- Tepung Optima dan telur di putar di dalam bekas sehingga sebati

- kemudian masukkan minyak masak

- Setelah tepung yang diadun tadi mengembang, masukkan dalam loyang ikut kesesuaian anda sama ada nak lapisannya nipis atau tebal setiap layer.. Lebih baik guna 2 loyang…

- Panaskan oven dalam 170 – 200 degree. Loyang tadi tidak payah di sapu dengan minyak just guna kertas putih A4 atau kertas minyak.

- Bakar dalam 10 - 15 minit sahaja..

- Sementara tunggu kek masak.. putar atau blend (tapi saya lebih suka putar) Philadelphia dengan susu manis sehingga sebati (hilang ketulan) untuk menghasilkan krim cheese..

- Setelah kek siap dibakar sapukan lapisan pertama dengan krim cheese (Philadephia yang dah sebati dengan susu manis) di atas lapisan pertama, kemudian letak lapisan kedua di atas lapisan pertama serta sapukan juga dengan krim cheese seperti yang anda buat di lapisan pertama..

- Setelah lapisan telah siap di sapu dengan krim cheese, akan terhasillah kek yang berlapis.. Ini belum siap lagi, parutkan cheddar di atas kek agar nampak seperti dalam gambar-gambar di atas..

- Kalau nak bubuh chococip letak jer..

- Akhirnya siapp…

- Sejukkan dahulu di dalam peti sejuk, agar lebih enak.. Hehehe..

Ok… selamat mencuba… Senang je kan

Harap-harap korang faham yer… hehe..

29 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sis lum pernah buat...tak berani lah nak cuba.risau tak jadi..huhuhu.nmpk sgt sedap

Udy said...

sedapnye kek tu..anta la cni sket.

qasehraihan said...

pergghhh..kagum2..terer ek awak..hehe

aritu tnya sy cikgu gak ke kan??hehe
ye..awak PPD mana?

hadifar-fyda said...

wowwww.....nak try la....nmpk menyelerakan...

caera puttih said...

waaahh ! nak buat jugak ..

abe Celoteh said...

faham2.. nk try lah.. :)

zarazueyin said...

wahh..sedapnyer
pandai ye buat kek
boleh cuba resepi ni ;)

Azmie said...

yummy... =)

epulafea said...

keju cair! keju cair!
nak beritahu itu saja. tahniah kek nampak menarik.

Mat Gebu said...

Tabikkkkkkkkkk...pcm terus privatekan blog macam nihh... tahniahh!!..

Alya Esprézzo said...

tergodanyaaaaaaaaaaaaaaaaaa tgk kek tu ! haha..trnampak blog nie kat fb abg ben :)

www.alyaesprezzo.com

Rozuan Ismail said...

pergh.terliur plak wan tgk.pandainya wat kek

J'RY'ZUL said...
This comment has been removed by the author.
J'RY'ZUL said...

I ENVY YOU FOR THIS CAKE. KIRIM LE AKU SEPOTONG BG KT KAK YANA..HAHAHA

Puanbee2 said...

adei rajinnya buat kek cam ni sy tak berani nk cubaaaa

Awangku Johan said...

@@ Lydia Miza(Aidyl Azim)
alaa sis buat jer.. cnfirm jadi laa hehe

Awangku Johan said...

@@ Udy
kalau blh htr kat emaill... memang saya dah htr sikit ar hehe

Awangku Johan said...

@@qasehraihan
hehe.. ada bakat sikit jer..
saya PPD KUALA PENYU, SABAH

Awangku Johan said...

@@hadifar-fyda
memang myelerakan

Awangku Johan said...

@@ caera puttih
buat jer ar

Awangku Johan said...

@@ abe Celoteh
try jer

Awangku Johan said...

@@zarazueyin
hurmm biasa2 je buat x teror sgt

Awangku Johan said...

@@Azmie
yummy

Awangku Johan said...

@@ epulafea
thanks

Awangku Johan said...

@@ Mat Gebu
thanks.. awang lagi tabik dgn bro mat gebu.. genius makanan

Awangku Johan said...

@@Alya Esprézzo
try la buat hehe

Awangku Johan said...

@@Rozuan Ismail
ada bakat sikit2 jer

Awangku Johan said...

@@J'RY'ZUL
haha nti la aku pertimbangkan

Awangku Johan said...

@@ Puanbee2
try je...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...