"Letakkan dunia di telapak kakiku, biar kupijak. Simpankan akhirat dalam jiwaku biar kurindu. Sisipkan Cinta dalam hidupku biar aku menjadi aku. Langit tunggu kutawan, bumi tunggu kulakukan perubahan" Perjalanan yang jauh, yang masih menungguku.. apakah yang akan terjadi pada masa hadapan...

Followers

! kurasakan something...

Friday, June 10, 2011

Apa itu Epistaxis ?

Epistaxis merupakan satu keadaan pendarahan dari hidung yang keluar melalui lubang hidung. Terdapat dua jenis pendarahan ini iaitu jenis Anterior (bahagian depan iaitu jenis yang sering terjadi) dan Posterior (bahagian belakang). Dalam kes tertentu, darah mungkin berasal dari sinus dan mata. Selain itu, pendarahan yang terjadi dapat masuk ke saluran pencernaan dan dapat mengakibatkan muntah. Umumnya, epistaxis boleh disebabkan oleh trauma yang berlaku seperti kemalangan jalan raya, ketika bersukan (terkena pukulan pada hidung), mengorek hidung terlalu kuat sehingga luka pada mukosa hidung, terdapat tumor di hidung atau juga keradangan hidung dan sinus (rhinitis dan sinusitis). Pendarahan hidung juga boleh terjadi disebabkan oleh demam berdarah (denggi) atau cikungguny, kelainan darah seperti hemofili, autoimun trombositipenic purpura. Kematian akibat pendarahan hidung adalah jarang, namun jika disebabkan kerosakan pada arteri maxillaries dapat mengakibatkan pendarahan teruk melalui hidung dan sukar untuk disembuhkan.

2 comments:

amy shuhada said...

yes, area of epistaxis. pertembungan antara 3 salur darah: anterior ethmoidal artery, sphenopalatine artery and septal branch of superior labial artery. heheheh :))

qasehraihan said...

anak murid saya selalu jadi...saya ni takut tgk darah..adeiiiii


http://qasehraihan.blogspot.com/2011/06/boikot-je-la-konsert-final-af-tu.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...