"Letakkan dunia di telapak kakiku, biar kupijak. Simpankan akhirat dalam jiwaku biar kurindu. Sisipkan Cinta dalam hidupku biar aku menjadi aku. Langit tunggu kutawan, bumi tunggu kulakukan perubahan" Perjalanan yang jauh, yang masih menungguku.. apakah yang akan terjadi pada masa hadapan...

Followers

! kurasakan something...

Wednesday, September 7, 2011

Kibar Bendera FILIPINA di Ambang Merdeka ??

Apa kibar bendera Filipina, Eh biar betul ???

Sebenarnya saya terbaca artikel ini dari laman ini di laman www.sabahkini.net.

Gambar pertama bertarikh 25 Ogos 2011 telah diambil oleh pengarang di Jalan Kepayan, Kota Kinabalu yang menunjukkan bagaimana perangai pemandu bas mini dan “penghormatan” yang diberikan kepada “Jalur Gemilang” yang keadaannya comot dan koyak rabak.

Manakala gambar kedua yang pengarang artikel tu ambil pada 26 Ogos 2011 di Jalan Tuaran – Simpang Jalan Pasir yang menunjukkan pula penghormatan pemandu bas mini kepada bendera Filipina, dengan niat melakukan provokasi di saat kita berada di ambang kemerdekaan. Nampaknya keadaan bendera mereka kelihatan bersih pula.

Kini timbul beberapa persoalan. Bagaimana kita boleh mengambil tindakan terhadap “penghinaan” yang diberikan ke atas Jalur Gemilang serta sentiment kewarganegaraan ? Siapakah sebenarnya pemandu bas mini ini ? apakah kerakyatan mereka ? Bagaimana mereka boleh mendapat lessen pengangkutan penumpang ?

Saya semakin risau kerana merasakan Sabah bukan negeri kita lagi !!!

Salam Hormat

P/S : Kalau korang nak tahu bendera yag di atas tu ialah bendera Wilayah Persekutuan Labuan, tetapi sengaja memaparkan tulisan asal untuk menunjukkan kurangnya pengetahuan tentang bendera di Malaysia dan semangat nasionalisme yang fanatic, apatah lagi ada trauma berhubung masalah PATI di Sabah… Hehehe… Ok, jelas yer.. Bendera kat atas tu adalah Bendera Wilayah Persekutuan Labuan… Hehehe


2 comments:

Anonymous said...

Haiz sedih ni bila orang cakap cam tu.
;)

eddy syrol said...

baya ni sigu..huhuhu

jom singgah sini
ady budika BW blog tett tett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...