"Letakkan dunia di telapak kakiku, biar kupijak. Simpankan akhirat dalam jiwaku biar kurindu. Sisipkan Cinta dalam hidupku biar aku menjadi aku. Langit tunggu kutawan, bumi tunggu kulakukan perubahan" Perjalanan yang jauh, yang masih menungguku.. apakah yang akan terjadi pada masa hadapan...

Followers

! kurasakan something...

Friday, April 22, 2011

Berjaya Tukar ke Akaun Gmail...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Happy sangat-sangat… Sebab ada rakan saya serta junior saya satu tempat pengajian di UPSI telah memberi tahu cara tuk tukar akaun dari ymail ke gmail… Akhirnya, saya berterima kasih kepada Awin @ Azwa Amani.. coz telah memberi tahu step by step tuk tukar tu… Sayang Awin



So, kepada yang nk tukar tu.. Meh tengok sini…

Blogger.com merupakan antara perkhidmatan pertama yang dibeli oleh Google. Selepas hampir 8 tahun membeli perkhidmatan blog percuma tersebut, kini Google mengumumkan yang mana mereka akan menghentikan sokongan untuk pendaftaran masuk ke akaun Blogger menggunakan akaun selain daripada akaun Google. Perkara ini akan dilaksanakan pada 25 Jun 2011 nanti. Menurut Google, bagi pengguna yang tidak mengubahnya kepada akaun Google selepas 25 Jun kelak, mereka akan memadam akaun tersebut, bersama-sama blog-blog yang didaftarkan pada akaun lama tersebut.


Setahu aku, ramai yang menggunakan Blogger.com sebagai platform kan? Mesti kebanyakannya menggunakan akaun Yahoo. Bagi pengguna blogger/blogspot yang menggunakan akaun selain akaun Google untuk log-in ke blog, wajib menukarnya dengan kadar segera bagi mengelakkan blog anda dihapuskan.


Contoh : pakpandir@yahoo.com ditukarkan ke pakpandir@gmail.com!



Bagaimana nak tukar email login ke blog? Ikuti langkah-langkah di bawah!



1. Create akaun gmail

Mula-mula, create akaun gmail dulu. Kalau dah ada, ikuti langkah seterusnya.


2. Sign in blog macam biasa ( guna email yahoo -contohnya ). Pergi Settings >Permissions > klik Add Authors > Masukkan email gmail > klik Invite.


3. Login akaun gmail > ada email jemputan > klik link untuk pengesahan. Ada notis "To join this blog as an author, accept the invitation by signing in with your Google Account here". Jangan takut, klik saja ‘here‘ dan kita akan dibawa memasuki dashboard blog tersebut.


4. Logout dari akaun gmail tersebut dan login pula menggunakan email yang mula-mula ( yahoo )


5. Pergi kat Settings > Permissions >ada nickname dan email yang baru kita add tadi sebagai author. Klik grant admin privileges.


6. Nickname lama dan email lama boleh di remove, Sekarang blog tersebut menggunakan akaun gmail sepenuhnya.


Kalau ada 3-4 blog lain, ulanglah langkah di atas sehingga kesemua blog berkumpul di bawah satu username sahaja.


credit : kujie.com



Bagi yang belum tahu, bertindaklah segera jika anda menggunakan akaun selain akaun google untuk log-in ke blogger. Bagi yang menggunakan wordpress, hosting sendiri atau atau apa saja selain blogger.com sebagai platform, anda selamat! Heheh..


UPDATE : PEMBETULAN


Ada sedikit penambahan...sila rujuk artikel di buzz.blogger.com...dalam artikel tersebut Google telah mengatakan bahawa mereka tidak akan support sebarang Akaun Blogger baru yang tidak menggunakan Google Account selepas 25 Jun 2011... Dan bagi pengguna yang menggunakan akaun selain Google tetapi tidak aktif selepas 2007, maka blog mereka akan diremove/dipadamkan... Jadi tidak menjadi masalah kepada mereka yang menggunakan akaun Yahoo untuk log in ke dalam akaun Blogger mereka asalkan mereka aktif selepas tahun 2007.


Tapi, better tukar je la untuk keselamatan jangkamasa panjang. Bukan apa.. Kalau korang mati? Takkan nak biar blog korang pun terkubur jugak dengan korang kalau blog korang boleh memberi manfaat kepada orang lain. Dapat jugak pahala walau dah mati? Ye tak? Sebab itu harta Google. Tak mustahil nanti dia akan paksa semua blogger daftar akaun Gmail nanti.

9 comments:

Cikgu CTE said...

info bagus nie...saya pun guna akaun yahoo...rasa malas pulak nak tukar ke gmail...

Awangku Johan said...

@@Cikgu CTE
yup... saya dah berjaya tukar dr akaun ymail ke gmail... thanks kpd rakan saya awin

Rozuan Ismail said...

WAH!!WAN TAK BERJAYA PON..DOW KEJAP

azwa amani said...

huhuhu
ak...tu solihin zubir jugak yg tunjukkan pada awin...heheheh :)

shichi_iza said...

10Q 4 da info... =)

MakSue said...

wah bagus2.... dah bertukar ke akaun gmail...

-Maksue-
http://blog.noorjannah.com/

mr_right said...

ta paham num5..
da create account n da try log in..
tapi ta reti nak tukar admin..
masalah nye kat dashboard ade tulis email gmail tuh..
dulu ym.
cane ek??
tolong mr right ~~~~~~~~~~~~~

anismelon said...

salam..aah anis pon same..yg n0 5 toh..xde pon "grant admin privileges"..cene..tolong anis yup..:)

Lizzie Yasmin said...

blog yang kita follow b4 nie sume hilang ke??? kt dashboard???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...