"Letakkan dunia di telapak kakiku, biar kupijak. Simpankan akhirat dalam jiwaku biar kurindu. Sisipkan Cinta dalam hidupku biar aku menjadi aku. Langit tunggu kutawan, bumi tunggu kulakukan perubahan" Perjalanan yang jauh, yang masih menungguku.. apakah yang akan terjadi pada masa hadapan...

Followers

! kurasakan something...

Tuesday, September 28, 2010

Bahaya Jika Terlalu Aktif Bermain Komputer


Hati-hati jika anda seorang yang gemar menggunakan komputer sepanjang hari! Anda boleh terdedah kepada bahaya Carpal Tunnel Syndrome.


Carpal Tunnel Syndrome ialah penyakit yang menyerang bahagian pergelangan tangan. Penyakit ini mampu menyebabkan tangan menjadi lumpuh. Risiko penyakit ini ialah sebanyak 10% untuk orang dewasa.





Gejala :

· Rasa kebas, dan parasthesia (seakan-akan terbakar dan bergetar) di ibu jari telunjuk, dan jari tengah, atau pada beberapa pasien terjadi di telapak tangan.

· Susah menggenggam dan mengepalkan tangan.

· Sering menjatuhkan barang


Anda perlulah mula mengambil langkah berjaga-jaga mulai sekarang. Dibawah telah dipaparkan teknik-tekniknya.

· Berehat secara teratur setiap 15-20 minit dengan menggerakkan pergelangan tangan.

· Jangan menempatkan keyboard pada posisi lebih tinggi atau lebih rendah daripada siku tangan.

· Duduklah dengan tegak.







Kredit dr Blog Stanley

8 comments:

cg_mila said...

nice info.lepas nie kena beringatla :)

Awangku said...

yup... pakai sarung tangan ek klu nk menaip.
angkat2 sikit jari jemari tu.. hheheehe

Hime said...

takutnya....

sweetie2010.blogspot said...

Salam,

memang takut tengok. dah macam blog karingeri pulak nih..

tima kasih atas info ni, banyak position sweetie yang tak betul ketika menggunakan computer..hmm pasni kenalah berhati2.

Nobita Sensei said...

ah-ha..projek master aku buat system utk carpal tunnel retractor. pasni mudahla keje doktor~

ard said...

wah. dahsat. takot lak

ezzaFarEezaShahRizaL said...

adeh,,seramnya gmbr tgn tu,,huk3~

Ezao' Edogawa said...

takutnya. menaip pun ada efek ke???
alahlmakk. ni yg tak sedap hti nk onlin selalu ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...