"Letakkan dunia di telapak kakiku, biar kupijak. Simpankan akhirat dalam jiwaku biar kurindu. Sisipkan Cinta dalam hidupku biar aku menjadi aku. Langit tunggu kutawan, bumi tunggu kulakukan perubahan" Perjalanan yang jauh, yang masih menungguku.. apakah yang akan terjadi pada masa hadapan...

Followers

! kurasakan something...

Friday, September 17, 2010

Nukilan Buat Mak




Mak.....

Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari. Dah hampir sepuluh bulan mak pergi. Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan, sejuk syahdu masih terasa lagi nih....


Mak tau tak.....

Itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni. Sejak kiter dewasa dan itu juga terakhir kali nya. Emmmm... rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh. Nak tinggal kan anak-anak mak. Nak tinggal kan dunia fana ni. Mak macam dah sedia. Seminggu sebelum tu. Mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai. Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih. Kakak pun rasa hairan. Mak tak penah buat gitu, pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak. Tapi, mak seolah-olah tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran Siam. Kengkadang siaran Indonesia. Mak terus tekun menganyam. Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan. Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih-bersih, pastu mak jemur karpet-karpet, pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain mak biarkan ruang tu kosong. Rupanya kat situ jenazah mak diletakkan. Paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak ada kat dalam almari ada kat dalam dalam beg, ada dalam ASB, ada kat dalam Tabung Haji. Mak cakap tak berapa cukup lagi, ada kat dalam gulung tikar. Masa tu mak perasan takk..?? Kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar. Kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa.. Mak cuma gelak jer. Eeemmm.. bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....

Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba-tiba sakit perut. Bila malam tu kiter sampai dari KL, mak dah dalam kesakitan. Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk mak tetap takmau pi hospital dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk. Mak kata mak takmau duduk dalam hospital tapi kiter berkeras juga pujukk. Nanti di hospital ada doktor, ada ubat untuk mak. Kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut ajer. Mak tetap tak bersetuju, mak memang degil. Tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu. Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk. Mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit. Kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital...


Mak.....

Ampunkan kami semua. Kami nak mak sehat. Kami sayang mak. Kami tak mau mak sakit. Kami terpaksa juga hantar mak ke hospital. Ampunkan kami yer mak.


Mak.....

Malam itu abang bawa mak ke hospital dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter. Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak, kiter kata nak beli kereta. Mak asyik tanya ajer, cukup ker duitt. Kiter jawab pula kalau tak cukup, mak kan banyak duit. Mak gelak ajerr. Lepas tu bila kereta kiter sampai. Mak buat kenduri kesyukuran. Dan kiter masih ingat lagi, bila kiter eksiden terlanggar kelinng naik motor. Punya la kiter takut. Kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak. Bila balik sahaja kampong, kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj. Tapi mak perasan juga bumper depan kemek. Mak tanya kenapa...? Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga. Mak... tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau. Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar. Mak, kiter menipu mak kan, ampon kan kiter....


Mak.....

Jam 4.30 pagi 19/08/1999. Bila tiba aja kat hospital nurse tengah balut mak dengan kain putih. Mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital. Mesti mak nampak abang cium dahi mak. Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak. Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu. Mesti mak nampak semua tu kan...kann..kannn. Mak tau tak.. Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter memandu dalam keadaan separuh sedar. Adik kat sebelah diam melayan perasann... Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini... jalan di depan terasa makin kelam... Airmata dah tak mampu di tahan. Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela. Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga disebabkan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..kosong...sekosong hati ini. Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya, terasa syahdu dan sayu gitu...dinginnnn....


Mak.....

Kiter masih ingat lagi. Kiter baca Al-Quran kat tepi mak temankan mak. Jam 11.00 pagi mak di mandi kan. Anak-anak mak yang pangku masa mak mandi. Mak mesti rasa betapa lembutnya kami mengosok seluruh tubuh mak. Kiter gosok kaki mak perlahan lahan. Mak perasan tak...? Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter. Dia kata... "dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu... jangan nangis ya.." Bila makcik tu kata gitu... lagi laaaa laju airmata ni..tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....


Mak.....

Sampai takat ini surat ni kiter tulis. Kiter nangis ni..... Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi.... Takder orang yang bangun lagi... Kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" Kiter sedih...kiter rindu kat mak..! Takpa la.....nanti bila kita selesai sembahyang subuh, kiter baca yassin untuk mak.. Mak tunggu ya...!


Mak..

Sebelum muka mak di tutup buat selamanya. Semua anak-anak mak mengelilingi mak...menatap wajah mak buat kali terakhir.. Semua orang kata mak seolah-olah senyum aja. Mak rasa tak, masa tu kiter sentuh dahi mak kiter rasa sejukkkk sangat dahi mak. Kiter tak mampu nak cium mak kiter tak daya. Kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar. Airmata kiter tak boleh tahan. Mak mesti ingatkan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak. Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah. Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik, badan akak terasa panas.. Makk...anak mak yang seorang tu demam.. Mak tauu cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan...

Mak.....

Hari-hari ku lalui tanpa kewujudan mak lagi. Begitu terasa kehilangan mak boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata. Dan sampai satu tahap masa tu malam jumaat selepas maghrib. Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. Entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar-gambar mak pastu apa lagi semakin kiter tenung terasa semakin sayu tangisan tak dapat dibendung. Mak tauu kiter cubabertahan memujuk diri sendiri tapi tak juga reda. Kiter rasa nak telefon mak nak cakap dengan mak anak mak yang ni dah tak betul kan..???? Dan akhirnya dalam sedu-sedan itu kiter telefon kampong. Kiter cakap dengan kakak kiter nangis lagi. Puas la kakak memujuk kiter, Akak kata..." tak baik laa nangis aje doa lah untuk mak nanti kalau gini ajer mak yang susah katsana.." Dan akhirnya akak juga nangis. Agaknya mak nampak adegan tu sebab malam jumaat kata orang roh balik rumah mengharap sedekah dari anak-anaknya. Mak tau tak di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati rasa nyilu sangat menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni. Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma hanya sedekah Al-Fatihah kiter berikan.....


Mak....

Cukup la sampai sini dulu kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu, kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid. Selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak. Esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula. Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih. Pastu kawan kiter bgtau simpan je buat kenangan. Kiter cuma tau alamat ni aje. Takper yer mak kiter kasi orang lain baca. Kiter stop dulu sebab kawan kiter dah lama tunggu tu. Akhir kata untuk mak, I LOVE YOU SO MUCH dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter, memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah, sampai masuk universiti, sampai kiter boleh rase naik kapal terbang, boleh rasa duduk kat negara orang. Sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..


Sekian terimakasih.

Yang Benar

~~Anak mak yang dah tak degil~~


8 comments:

azwa_amani said...

sedihnyerrrrrrrrrrrrr..oh tidak..(T_T)

Awangku said...

Ak faham perasaan Awin.. Sabar ya..
kita serupa..

azwa_amani said...

tq ak..yg mnegetahui dan mengalam jer tau ape yg kita rasa..tapi ak.....ak kene ingat ayat nie....lihat apa yg kita ade 'syukur',damba yang kita xde itu 'kufur'...at least kita ade tempat bergantung walau x same dgn yg dah pergi...k...ak abg awin...

shichi_iza said...

biarpon xalami pada diri ni, tapi ja lalui semua 2 ngan nenek.... start jenazah d hntr ke kg jam 9pm... sampai la jenazah nenek d kebumikan.... moga2 roh mereka yang dah tiada aman d sana bersama penciptaNya.... n moga AK n awin tabah.... panjatkan la doa setiap solat

Awangku Johan said...

@@azwa_amani
yup betul tu

Awangku Johan said...

@@shichi_iza
yup.. thanks ya iza

shichi_iza said...

:)... semangat je la yg dapat d beri tuk AK

Awangku Johan said...

@@shichi_iza
it's ok la

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...