"Letakkan dunia di telapak kakiku, biar kupijak. Simpankan akhirat dalam jiwaku biar kurindu. Sisipkan Cinta dalam hidupku biar aku menjadi aku. Langit tunggu kutawan, bumi tunggu kulakukan perubahan" Perjalanan yang jauh, yang masih menungguku.. apakah yang akan terjadi pada masa hadapan...

Followers

! kurasakan something...

Wednesday, September 22, 2010

Buat Cheese Kek




Hurm esok dah nak balik Semenanjung, balik p UPSI Tg.Malim Perak.. Rasanya rindu sangat2 dgn Tg.Malim.. hahaha..

Sebelum balik Semenanjung tu kena ar buat cheese kek.. coz adik2 junior aku kat rmh tu minta tolong buatkan cheese kek.. so terpaksa la buatkan.. kesian dah lama kot mereka mengidam.. hahaha..

pada 20hb Sept bersamaan jam 9.00 malam saya pun membuat Cheese kek d rumah kakak saya.. kakak saya pun membantu memutar tepung Sponge Mix (Tepung Optima) tepung khas tuk buat Cheese Kek.. Tepung Sponge tu d putar bersama dengan Telur 18 biji dan minyak masak 6 sudu makan.. Kesemua bahan-bahan ini d putar sehingga sebati (kembang)... Setelah kembang baru la dimasukkan dalam loyang kemudian masuk dlam oven..

Sementara menunggu Kek masak, kemudian ak terus membuat bahan tuk krim kek tersebut iaitu Susu manis 1 tin d blender bersama dgn Philadelphia (Cheese) untuk di lapkan pada permukaan tengah cheese kek dan lapisan atas..

Cheese kek yang dihasilkan adalah 2 lapisan.. lapisan pertama kena lapkan dengan krim dia (campuran susu manis + Philadelphia).. lapisan kedua iaitu lapisan atas dilapkan lagi dgn krim kemudian parutkan dgn Cheddar... so siapla cheese kek,,... (Kalau nak tau lebih lanjut boleh AK ajar tp beli la bahan2 nya ek)...

Akhirnya pada jam 11.45 malam, AK telah siap menghasilkan 4 biji Cheese Kek. Kek2 tersebut ak simpan dalam Peti sejuk agar lebih enak d makan.. heehehe.. dan tahan lama.. Lagi pun esok malam AK akan bawa balik Cheese Kek tu ke Semenanjung tuk adik2 junior.. Oh ya, ada 3 biji kek lagi ak buat iaitu Kek batik.. tp hanya 1 biji jak ak bawa p Semenanjung...

Cheese Kek yang dah siap


Cheese kek yang diparutkan dengan kepingan halus Cheddar

Hurmm mcm nmpak sedap jak kan.. hehe

Cheese kek yang ditambah dengan Choco Cip

Yummmy menyelerakan...

8 comments:

sweetie2010.blogspot said...

hhmm nyum nyum, memang menyelerakan cheese cake buatan tangan anda. cantik pula tu. Berbakat memasak ya.

CahayaMatakuYangMenyaksikan said...

AK...nak rasa jg..huhu

Awangku said...

Sweetie2010 --> hurmm blh la.. bljr dr kakak..
CahayaMataku --> haha.. sian hg ateh. hehe

Suara Kalbu said...

Mak oiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii... cheese cake

Pujaan hatiku selalu kehkehkeh
Pandainya awang buat kek. Bagi kat akak sikit lah

peGuaM_BiSaYa said...

nakk ciskik!!!! sy gila makan mende nih :)

Awangku Johan said...

@@Suara Kalbu
hehehe.. yup cheese kek

haha.. senang jak kak wat cheese kek ni.. leh jerr.. amik la hehe

Awangku Johan said...

@@peGuaM_BiSaYa
... haaa.. gila makan benda ni..
nnti time raya datang la ke rumah ek.. tiap2 thn time raya cnfirm saya buat hehe.. wat cheese kek, kek sarang semut @ gula hangus dan kek batik

Syazana Aziz said...

saye suke cheese cake tapi x gemar cheddar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...