"Letakkan dunia di telapak kakiku, biar kupijak. Simpankan akhirat dalam jiwaku biar kurindu. Sisipkan Cinta dalam hidupku biar aku menjadi aku. Langit tunggu kutawan, bumi tunggu kulakukan perubahan" Perjalanan yang jauh, yang masih menungguku.. apakah yang akan terjadi pada masa hadapan...

Followers

! kurasakan something...

Wednesday, August 4, 2010

SiLa PerKeNalKan DiRi........



Semalam 2hb Ogos 2010, saya sudah selesai satu seksaan dunia. Temuduga untuk menjadi cikgu. Penat belajar selama 4 tahun, tapi tetap perlu ditemudugakan. Adakah patut?
.
Tapi tidak mengapalah. Sebabnya soalan yang ditanya kepada saya tidaklah begitu menakutkan. hurmmm tp ada juga soklan yg di tanya saya anggap sbagai soklan Killer.. interview byk soklan x d jangka.. ikut panel la.. dr mood dia jg.. mula2 ak d suruh perkenalkan diri, pastu d suruh ceritakan kokurikulum d skolah smpai u, n then jwatan2 tertinggi dr skol smpai u, pastu dia suh citer pgalaman kerja n mgajar, n then dia bg soklan pasal guru disipli.. skiranya ak sbagai guru disiplin bagaimana cara nk atasi atau mgurangkan masalah kes buli, gangsterisme d skolah, pastu dia soal pasal sbjek geo smakin d pgirkan, apakah cara terbaik tuk menarik minat pljr bljr geo, pastu strategi pagajaran geo, n then soklan killer bg ak iaitu apakah syarat guru dg41 n dg48 masuk dlm politik, n last soklan dia tnya sama ada ak ni warganegara malaysia atau brunei... kan ak ni kan suku kaum brunei...
apa2pun semuanya dah berlalu.. just doa n tawakal..
.
Nama saya yang ke 11 pada sesi kedua. tp saya dah masuk pun pada sesi 1... hahaha.. aku x follow nama tu pun, aku masuk jak p bilik ujian insak... Perlu menjawab ujian Insak. Ohh..dugaan lagi. semasa nk jawab ujian INSAK tu ramai yg d halau terutama budak2 UMS n UUM coz surat pgesahan senat mereka xsah n blm kompem.. so rmai la yg d halau kuar dari dewan.. tp ada jg sebilangan pljr UPSI yg d halau coz lupa bawa dokumen ori spt Sijil Beranak, surat pgesahan senat n dokumen2 yg d kehendaki... kesian jugak tgok mereka penat lelah datang tuk hadiri temuduga tp d halau balik... nasib baik la dokumen aku semuanya lengkap...
.
Saya menarik nafas lega. Duduk dengan tenang menjawab soalan Insak. "Jangan tinggalkan satu pun". Pesan Helmi, Kak Ina, Manimaran, Kak Huda dan seniorku yg lain. Berkali-kali saya kira jumlahnya. Dan bukannya mengira jawapan yang dirasakan tepat. mengira semuanya dah d hitamkan... hahaha
.
setelah selesai temuduga tu aku berasa sedikit x lega coz dgn soklan killer yg diajukan padaku aku berasa macam kureng... aku takut soklan tu mmpgaruhi interview ku..
.
Segalanya sudah berakhir. Saya berasa sedikit lega. Tidak lega sepenuhnya. Selagi keputusan tidak diketahui. Mudah-mudahan...segala dugaan ini membawa petunjuk yang baik. mudah2an apa yg aku kehendaki semuanya berhasil............... Amin.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...