"Letakkan dunia di telapak kakiku, biar kupijak. Simpankan akhirat dalam jiwaku biar kurindu. Sisipkan Cinta dalam hidupku biar aku menjadi aku. Langit tunggu kutawan, bumi tunggu kulakukan perubahan" Perjalanan yang jauh, yang masih menungguku.. apakah yang akan terjadi pada masa hadapan...

Followers

! kurasakan something...

Tuesday, December 16, 2014

PERINGATAN tuk kaum ADAM



Tea atau Teh sudah dibuktikan baik untuk minuman antioksidan. Namun tidak selamanya pengambilan teh baik untuk kesihatan. Mungkin minuman yang biasa yang anda akan pilih untuk menemani semasa santai atau selepas makan. Segelas teh o ais/teh ais yang segar atau air putih ????

Sebuah kajian terbaru yang disiarkan Health News Daily, menuliskan risiko mengambil teh ais, yang ternyata dapat menyebabkan batu karang. Kajian ini dilakukan oleh Loyola University Medical Center. Mereka menjelaskan jika minuman teh yang disediakan sejuk mengandungi oksalat yang cukup tinggi.

Zat kimia yang menyebabkan pembentukan Kristal-kristal kecil yang terbentuk daripada mineral dan garam. Tidak hanya teh saja yang mengandungi oksalat, jenis makanan lain sepeti bayam, rhubarb colat dan kacang juga masuk dalam senarai makanan tinggi oksalat.

Walaupun Kristal ini tidak berbahaya, namun para penyelidik mengatakan jika pengumpulan Kristal mungkin terjadi. Ini akan mengganggu aliran urin dari ginjal ke pundi kencing dan akan menyebabkan rasa sakit yang teruk.


“Bagi orang yang mempunyai kecenderungan memiliki gangguan fungsi buah pinggang, teh ais adalah minuman paling tidak disyorkan,” papar Dr. John Milner, pembantu professor urologi di Universiti Loyola Chicago Stritch. 

Wednesday, December 10, 2014

Jom menghadiri Sembang Koperasi Bersama Pemimpin dan Masyarakat



Pagi ni awal betul bangun, jam 6.30 pagi dah bergegas ke kamar mandi... Kalau kebiasaan bangun pagi jam 10.00 pagi ke atas.. Biasalah musim cuti sekolah kan, jadi lewat sikit bangun laa...

Hari ni ada program "Sembang Koperasi Bersama Pemimpin Masyarakat" Peringkat Parlimen P.177 Beaufort.. Jadi saya sebagai setiausaha Persatuan Belia kena menghadiri program tersebut. Bukan setakat saya, semua ahli Persatuan Belia Sepakat Menumbok wajib menghadirinya..

Pelbagai aktiviti yang dianjurkan untuk pengunjung-pengunjung yang datang.. Bagi persatuan saya iaitu Persatuan Belia Sepakat Menumbok diberi tanggungjawab untuk menjalankan aktiviti Sukaneka untuk para-para pengunjung... 

Program ini dijangka selesai pada jam 2 petang.... Terpaksalah berkampung d Dewan ni sampai petang... 

Wednesday, December 3, 2014

Packing... Packing.... Esok Nak Belayar....


Awangku Johan… kau dah packing barang!!!! à haa tengok pabila hatiku berbicara suh packing barang..

Alkisahnya macam ini…. Esok aku nak belayar dah meninggalkan Sabah Tercinta ini… perghhh yer laa… Aku p Brunei jer… Esok bangun awal pagi p Terminal Feri.. Alaaa dekat jer terminal feri dari rumah aku tak sampai 5 minit jer pun…. Merangkak pun aku mampu p terminal… Amboiii hahaha…

Jadi esok pagi naik speed boat la dari terminal feri Menumbok ini ke Pulau Labuan.. So dari Labuan la saya akan beli tiket kapal laut ke Brunei.. Mungkin dalam jam 9 Kapal belayar ke Brunei…

Hurmm… Dah lama dah aku tak naik kapal laut ini.. Dulu masa kecik-kecik.. tiap-tiap tahun aku p Brunei bersama-sama arwah ibuku… tu kisah 18 tahun yang lalu.. perghhh jarak masa yang terlalu lama.. Masa kecik-kecik laa gembira pabila nak p Brunei… iyaa laa jumpa sanak saudara sepupu sepapat kann…

Ok, berbalik pada cerita… Tujuan utama ke Brunei ialah menghadiri Majlis Perkahwinan Sepupu aku.. ramai sanak-saudara sepupu sepapat dari Sabah akan menghadiri perkahwinan kazen aku ini pada 7 December ini…

Nahhh… barang-barang awang belum g siap packing.. duk layan blog dlu hehehe… Ok… nak sambung memacking barang dulu… amboi merosakkan bahasa… hahaha 

#Senyumtakperlukatapapakanawangkujohan

Sapa bagi Souvenir ni ???


Alhamdulillah dapat gift dari kazen Aku yang pulang dari Doha Qatar.. Perghh best sangat-sangat dia p Qatar bersama-sama Mak Mertuanya… Hurmm… bila la aku dapat Mak Mertua macam tu bawa menantu p Oversea gituw… yayyyyy…. Gigit jari kaki la jawabnya… hahahaha…

Apa-apapun Thanks ya My Kazen bagi souvenir dari Luar Negara…

Haa… kepada rakan-rakan blogger yang minat ke luar negara tu jangan lupa belikan kat Awang ni souvenir cukup la dengan fridge magnet… sebab awang ni suka buat koleksi… Terutama kat Kak Mahh tu… haaa jangan lupa souvenir tuk awang… p mana-mana ingatlah adikmu ini Awangku Johan ini hehehe…


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...