"Letakkan dunia di telapak kakiku, biar kupijak. Simpankan akhirat dalam jiwaku biar kurindu. Sisipkan Cinta dalam hidupku biar aku menjadi aku. Langit tunggu kutawan, bumi tunggu kulakukan perubahan" Perjalanan yang jauh, yang masih menungguku.. apakah yang akan terjadi pada masa hadapan...

Followers

! kurasakan something...

Wednesday, November 23, 2011

Trofi Yuna Ditarik Balik ???


Haaaaa…. Aku terkejut pabila trofi Yuna ditarik balik, berita ini pun aku baru dengar dari Nadi Arena di Channel 104…. Hurmm apa la perasaan beliau yer apabila sesuatu anugerah ditarik kembali oleh pihak AIM….

Sebenarnya aku pun terkejut apabila lagu Penakut ciptaan dan dendangan YUNA dijulang sebagai Lagu Terbaik pada Anugerah Industri Muzik (AIM-18) baru-baru ini… Target aku tuk Lagu Terbaik tu memang lagu Sedetik Lebih dendangan Anuar Zain… Tapi, terkejut pabila Lagu Penakut dinobatkan sebagai lagu terbaik…. Huhuhu…

Yang heran lagi boleh pulak ada kesilapan pada perkiraan sehingga lagu Penakut diumumkan lagu terbaik keseluruhan AIM-18… huhuhu… Padahal lagu Penakut sebenarnya sudah tewas kepada Lagu Sedetik Lebih dalam kategori Pop….

So, mungkinkah anugerah itu akan diserahkan kepada Anuar Zain ???? Kita nantikan jer laaaaa…

Sian kat Yuna… Harap Yuna bersabar yaaa… Macam dianiaya pulak huhuhu

Tuesday, November 22, 2011

Harimau Muda Malaya tawan Garuda...


Alhamdulillah… Kejuaraan milik negara kita MALAYSIA… Tahniab buat pasukan Malaysia a.k.a Harimau Muda Malaya… Memang terbaik la permainan korang semua.. Tak sia-sia aku menonton dan melalak sehingga tiada suara di kedai kopi… Yang bestnya.. tengok ramai-ramai, jerit ramai-ramai dan sorak ramai-ramai… Yang paling best ramainya pengulas-pengulas lapuk di kedai kopi… hahahaha….. ada yang mencuit hati…

Apa-apapun memang patut diberi suatu penghargaan buat Harimau Muda Malaya.. dan ucapan terima kasih kerana mengharumkan nama Negara… Akhirnya kita Ganyang Indonesia… Hehehe…


Betapa kerdilnya kita di Stadium Gelora Bungkarno yang mempunyai 100 ribu penonton dan penyokong Tegar pasukan Indonesia.. Akhirnya kita berjaya buktikan dan berjaya menutup mulut penyokong Garuda… Garuda hanya menguasai Langit tetapi Harimau juga la yang berkuasa menguasai Tanah.. Hahahaha… itulah yang menunjukkan dan membuktikan kita lebih baik daripada mereka.. Kita main secara bersih dan tiada usaha nk mengupsetkan sesebuah negara…

Ok la aku tak tau dah nak tulis apaaaaaa….. Akhirnya aku tak jadi nak gunting mykad aku… Hahahahaha… (hehehe bercanda jerr…. )

Sunday, November 13, 2011

Air Tangan Orang Yang Tak Solat

Sekada gambar hiasan


Semua orang tahu bahawa kalau meninggalkan solat adalah dosa besar dan melahan lebih hina daripada khinzir. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat seperti yang dikisahkan pada zaman Nabi Musa a.s.

Begini kisahnya, pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga, dia tiada zuriat, lalu terdetik dalam hati dia (nazar), “Kalau aku dapat anak, aku akan minum air kencing anjing hitam.”

Nak dijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak. Apabila dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah. Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam.

Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tak payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah. Tapi kalau zaman Nabi Musa, barangsiapa bernazar, walaupun haram tetap kena laksanakan nazar tu.

Lalu, si lelaki yang baru mendapat anak, dengan susah hatinya pergilah bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan segala yang terjadi ke atas dirinya.

Lalu, Nabi musa menjawab bahawa lelaki tu tak perlu minum air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam.

Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat dan minum air tu. Lelaki itu pun senang hati, menjalankan apa yang diperintahkan oleh Nabi Musa tadi.

Lihatlah, betapa hinanya orang yang meninggalkan solat, sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam.

Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi.

Menyentuh bab air tangan, selalu kita suka makan masakan ibu, isteri kita. Jadi kepada muslimat sekalian, peliharalah solat kerana kalau meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan, nasi dan sebagainya.

Anak-anak, suami pula yang akan makan makanan yang dimasak. Takkan nak biarkan suami dan anak-anak gelap hati minum air tangan orang yang tinggalkan silat. Tak gamak kan ?

فَوَيْلٌ لِلْمُصَلِّينَ الَّذِينَ هُمْ عَنْ صَلاتِهِمْ سَاهُونَ

Ertinya : Kecelakaanlah bagi orang yang solat, iaitu orang yang lalai daripada solatnya. (Al-Ma’un: 4 – 5)

* Tapi lain pula halnya dengan kita ni,. Pagi petang, mamak!! Teh tarik satu, roti canai satu. Ada pulak segelintir tukang masak yang tak solat. Kita pun makan bekas air tangan dia. Gelaplah hati kita, sebab itu liat nak buat kerja-kerja yang baik.

** Beware apa yang kita makan. Betapa beratnya amalan solat ni hatta Allah syariatkan solat kepada Nabi Muhammad melalui Isra’ Mikraj sedangkan kewajipan-kewajipan lain memadai diutus melalui Jibril a.s

Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kepada Saidina Ali (dan untuk umat Islam), “As-solat as Solah wa amalakat aimanukum”.

Maknanya, “Solat, solat jangan sekali kamu abaikan dan peliharalah orang-orang yang lemah di bawah tanggunganmu”. Jadi, sama-samalah kita pelihara solat dari segi zahir dan batinnya kerana amalan solatlah amalan yang mula-mula akan dihisab di neraka Mizan kelak.

++ Hidup bukan untuk makan, tetapi makan untuk hidup.

Jika makan dengan niat ibadah akan mendapat pahala.

“Demi MASA!! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali

(1). Orang-orang yang beriman

(2). Dan yang beramal soleh

(3). Dan yang berpesan-pesan pada kebenaran

(4). Dan yang berpesan-pesan pada kesabaran.

~ Surah Al-‘Asr ~

Sunday, November 6, 2011

Selamat Hari Raya Aidiladha 1432H

Assalamualaikum….

Di kesempatan ini aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua yang mengenali diriku.. Kepada kawan-kawan sekolah, kawan-kawan universiti, kawan-kawan di kampung, kawan-kawan FB, pensyarah-pensyarah, rakan-rakan guru serta yang mengenali diri ini “Selamat Hari Raya Aidiladha”. Tak lupa juga kepada semua rakan-rakan blogger “Selamat Hari Raya Aidiladha”..

Mulanya, aku nak minta maap kepada semua, andai kata aku ada menyakitkan hati korang atau ada rasa tidak puas hati kea pa ke aku minta maaf banyak-banyak. Kepada pembaca blog aku, sama ada secara sengaja maupun tidak aku pun nak minta maaf jika selama ini aku memberi info-info yang tidak betul ataupun aku merapu banyak sangat dalam blog aku ni.. Ampun maaf dipinta…

Hari raya haji tahun ini aku sambut biasa-biasa jer.. Tetapi selepas jer balik dari solat sunat Aiduladha aku terus jer baring, hal ini kerana aku rasa diriku tidak sihat, demam dan sakit kepala yang amat sangat.. Huhuhu.. hanya mampu terbaring di depan tv dan depan laptop jer.. ramai jiran-jiran sebelah rumah wat kenduri tetapi maaf la aku tak berkesempatan nk menziarah kenduri mereka dengan keadaan diriku yang tidak sihat.. Ampun maaf dipinta…. Huhuhu

Ok la sampai di sini sahaja.. Kita doakan agar rakyat Malaysia yang mengerjakan Haji di Tanah Suci dapat mengerjakan haji dengan Khusyuk dan mendapat Haji Mabrur.. Insyaallah…

BLOG Aku Bersawang Tatkala Aku Busy di Akhir Tahun...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera….

Betul-betul la saya memohon maaf kepada rakan-rakan blog yang selalu singgah blog saya tanpa ada entry terbaru… Hal ini kerana saya betul-betul tidak sempat untuk update citer-citer terbaru mengenai diri saya dan info-info terkini.. Kerana akhir tahun ini saya terlalu sibuk dengan prepare macam-macam.. huhuhu

Di akhir tahun 2011 ini terlalu sangat sibuk dengan aktiviti peperiksaan akhir tahun, kelas tambahan bagi pelajar-pelajar SPM, persediaan menjadi pengawas peperiksaan SPM pada 14 November ini, mendapat tugas sebagai Warden Asrama tuk tahun depan dan lain-lain lagi laaaaa….

Yang merungsingkan saya ialah menjadi warden asrama, layakkah aku menjadi warden asrama padahal baru sahaja 11 bulan bekerja di sekolah ini.. huhuhu… kenapakah pihak pentadbir tidak mengambil guru-guru lain menjadi warden padahal mereka telah lama berkhidmat di skolah ini… Kalau la saya di lantik menjadi pembantu warden boleh la saya terima ini jadi ketua… macam tak layak.. adakah disebabkan saya orang di sini menyebabkan saya di pilih… Padahal saya ada rumah di sini, tak kan saya kena stay di asrama, sedangkan rumah sendiri ada?? Huhuhu.. kenapakah guru-guru lain tidak dilantik ?? adakah kerana mereka akan kehilangan elaun perumahan RM830 tu (bagi guru semenanjung) menyebabkan mereka tidak dipilih tuk menjadi warden ??? hurmm apa-apa jer la… Apa-apapun saya akan cuba sehabis baik tuk menjadi warden, biarpun ada cacat cela nya tetapi saya akan cuba.. iyalah budak baru belajar kan.. patutnya saya jadi pembantu warden la dulu.. ini tak terus naik ke atas… huhuhuhu.. itu yang membuatkan saya kecewa sedikit… Lagi satu, saya tidak stay diasrama, tetapi saya akan stay di asrama di bilik penyelia asrama dari 8 malam hingga 5 pagi dan jam 5 pagi itu la saya akan bangunkan budak-budak p solat subuh,,, selepas itu baru saya balik rumah tuk bersiap-siap p sekolah.. Hurrmm.. saya kan ada rumah di sini takkan la saya nk stay di asrama pulak.. lagi satu.. dah la kat sini rumah warden tiada, so ada flat pun semuanya banyak rosak… tu yang saya kecewa itu.. so saya akan pulang balik ke rumah laaa… Yang sedihnya saya akan kehilangan elaun perumahan saya RM250, dan akan dapat elaun warden just RM240… hurmm saya rugi RM10 huhuhu… kalau boleh saya nak elaun rumah itu padahal saya tidak stay di asrama pun… Huhuhu… harap-harap pihak pentadbir boleh la pertimbangkan… nak stay mana… rumah-rumah flat pun dah uzur.. huhuhu… hurmm ini lah yang menyebabkan saya busy di akhir-akhir tahun ini… Ini boleh dikira rintihan hati saya… huhhu

Oh ya banyak lagi la jawatan yang akan saya dapat tuk tahun hadapan.. Antaranya saya akan menjadi Ketua Panitia Geografi tuk tahun ke-2, Jadi Naib Setiausaha Peperiksaan bagi menengah rendah, mungkin akan jadi Guru Kelas lagi.. Hurmm setakat itu yang baru saya dapat.. Hurmm tak tahu lagi jawatan apa yang akan saya dapat….

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...