"Letakkan dunia di telapak kakiku, biar kupijak. Simpankan akhirat dalam jiwaku biar kurindu. Sisipkan Cinta dalam hidupku biar aku menjadi aku. Langit tunggu kutawan, bumi tunggu kulakukan perubahan" Perjalanan yang jauh, yang masih menungguku.. apakah yang akan terjadi pada masa hadapan...

Followers

! kurasakan something...

Saturday, October 29, 2011

Panduan Menghadapi Peperiksaan

Semakin hampir menjelang hari peperiksaan, pelajar-pelajar sepatutnya sudah mengulang kaji pelajaran dan cukup bersedia. Ini akan menjamin keyakin diri untuk menghadapi peperiksaan. Berikut adalah panduan-panduan bagaimana untuk menghadapi peperiksaan.

1. Ulang Kaji Berkesan.

Beberapa minggu menjelang peperiksaan, baca nota dan beri perhatian sepenuhnya terhadap apa yang dibaca. Ingat kembali apa yang dibaca. Buat nota ringkas di kad-kad ulang kaji. Baca sekali lagi nota asal.

2. Malam Sebelum Peperiksaan.

Baca nota ringkas. Semak kotak alat tulis. Semak masa dan tempat peperiksaan di jadual peperiksaan. Sediakan pakaian seragam sekolah. Berdoa. Tidur secukupnya.

3. Pagi Sebelum Pergi Ke Dewan Peperiksaan

Bangun pagi. Buat senaman ringkas. Mandi dan bersihkan diri. Pakai pakaian yang bersih. Solat dan berdoa. Bersarapan dengan masakan yang panas. Bersalam, mohon restu dan cium kedua ibu bapa.

4. Semasa Di Dewan Peperiksaan.

Duduk dengan tenang. Dengar arahan Ketua Pengawas Peperiksaan. Berdoa. Baca arahan pada kertas soalan. Baca semua soalan dengan teliti. Tulis angka giliran dan nombor kad pengenalan pada kertas jawapan. Jawab soalan yang senang terlebih dahulu. Pastikan masa menjawab setiap soalan adalah mencukupi. Jawab mengikut kehendak soalan. Pastikan tulisan jawapan senang dibaca. Semak jawapan sekali lagi dalam masa 5 minit terakhir.

Saya Kembali

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Nampaknya begitu lama saya tidak mengupdate blog saya ini.. Betul-betul dah bersawang.. Maaf la buat rakan-rakan bloggers.. saya begitu sibuk kebelakangan ini dengan membuat soalan peperiksaan Geografi untuk Tingkatan 1 dan Empat… Lepas tu saya sibuk menjadi pengawas peperiksaan PMR… huhuhu.. Sebab itu saya tidak sempat nak mengupdate blog saya ini..

Insyaallah, saya akan berusaha mengupdate blog saya ini walaupun saya dalam keadaan sibuk…

Friday, October 14, 2011

Al-Fatihah buat sahabatku Halim...

Telah seminggu lebih aku tidak mengupdate blog ku.. disebabkan busy menjaga Exam PMR.. Tetiba hari ini terdetik nak buat entry khas buat sahabatku yang pergi selamanya….. huhu

Jam 9 malam tadi aku terbaca d Wall seorang sahabat seUPSI yang membuatkan aku terkejut dan terkesima sejenak… Wall sahabat tu tertulis,

Kepada rakan-rakan UPSI, sahabat kita Abdul Halim, telah kembali ke pangkuanNya pada petang tadi lebih kurang jam 5.30 petang. Moga-moga roh Allahyarham dicucuri rahmatNya. Seandainya, allahyarham ada terhutang, mohon kiranya dihalalkan. Ya Allah! Hidupkan kami dengan mati, matikan kami dalam iman dan bangkitkan sesudah mati kami dalam keadaan beriman. al-Fatihah…”

Habis baca wall sahabat tu terus saya terdiam…

Berita beliau kemalangan pada 1 Julai 2010 telah memeranjatkan saya dan sahabat-sahabat yang lain. Dan dalam tempoh beliau beliau terlantar dipembaringan, semua rakan-rakan seperjuangan beliau tidak putus memberikan kata-kata semangat dan berdoa supaya beliau cepat sembuh…

Dan hari ini, tanggal 14 Oktober 2011, Allah lebih sayangkan dia. Dah setahun lebih dia terlantar dipembaringan dan hari ini tiba masanya ALLAH menjemputnya kembali..

Moga-moga roh Allahyarham dicucuri rahmatNya. Seandainya, Allahyarham ada terhutang, mohon kiranya dihalalkan. Ya Allah… Hidupkan kami dengan mati, matikan kami dalam iman dan bangkitkan sesudah mati kami dalam keadaan beriman……

Semoga roh Abdul Halim ditempatkan dikalangan orang yang beriman dan dikasihi olehNya…

Al-Fatihah..

Sunday, October 2, 2011

4 Golongan Lelaki Akan Ditarik Masuk Neraka Oleh Wanita

Sekadar gambar hiasan


Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yang akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yang tidak memberikan hak kepada wanita dan tidak menjaga amanah itu. Mereka ialah :

1. Ayahnya

Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak mempedulikan anak-anak perempuannya didunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

(p/s : Duhai lelaki yang bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang ?. Adakah kau mengajarnya bersolat dan saum ?.. Menutup aurat ?.. Pengetahuan agama ?.. Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah untuk menjadi bahan bakar neraka jahanam..)

2. Suaminya

Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak-tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yang alim di mana solatnya tidak pernah tertangguh, saumnya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dalam neraka.

(p/s : Duhai lelaki yang bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang ?. Dimanakah dia ? Bagaimana akhlaknya ? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari’at, maka terimalah hakikat yang kau akan sehidup semati bersamanya di ‘taman’ neraka sana.)

3. Abang-abangnya

Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam, tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

(p/s : Duhai lelaki yang mempunyai adik perempuan, jangan hanya menjaga amalmu, dan jangan ingat kau terlepas… kau juga akan dipertanggungjawabkan diakhirat kelak.. jika membiarkan adikmu bergelumang dengan maksiat… dan tidak menutup aurat..)

4. Anak-anak lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram disisi Islam. Bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya… maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak… dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.

(p/s : Duhai anak-anak lelaki… sayangilah ibumu… nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa.. kerana ibu juga insan biasa.. tidak terlepas dari melakukan dosa… selamatkanlah dia dari menjadi ‘kayu api’ neraka… jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya..)

Lihatlah…. Betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yang bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka. Firman Allah S.W.T; “Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka di mana bahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu…”..!!!

Saturday, October 1, 2011

Pengguguran Anak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Ini saya ada nak dikongsikan buat rakan-rakan bloggers sekalian.. Saya pun amik dari FB rakan…

Kalau u all sanggup tengok.. Rasa nak menitis air mata…

Sedih apabila mengenangkan nasib orang Islam di Singapura. Pengguguran anak di Singapura.. Just to share reality dunia sekarang..

Kami keberatan menyiarkan gambar ini. kami akui ia ngeri dan akan mengejutkan sebahagian pembaca. Tetapi setelah berbincang panjang. Kami dengan berat hati untuk menyiarkan gambar ini.

Kerana kami berpendapat dan berharap ia dapat menjadi pengajaran kepada semua terutama sekali mereka yang berniat untuk menggugurkan anak, atas apa jua sebab dan alasan… Sesetengah masih merah darah dan sebahagian lagi telah bertukar kepada merah birat telah beberapa hari terperap dalam rumah mayat.

Suatu yang pasti, setiap beg plastik mengandungi sekujur tubuh kecil terkulai layu berlumuran darah. Nama ibu, nombor kad pengenalan dan tarikh pengguguran tertera pada kad hijau yang disertakan bersama 16 janin yang berusia antara dua minggu dengan enam bulan. Air mengalir merah apabila janin dimandikan bersama urinya sebelum dikafan, disembahyangkan (gambar sisipan) dan kemudian dikebumikan dalam dua liang kubur di Pusara Abadi dekat Lim Chu Kang.

Kami & krew TV3 sempat menyaksikan suasana menyayat hati itu dibilik mandi mayat Masjid Pusara Aman baru-baru ini. Namun tidak mendapat kelulusan untuk tayangan daru pihak atasan atas pelbagai alasan….

Kesemua janin, Melayu/Islam itu baru saja diambil pegawai Persatuan Derma Amanah Muslimin (MTFA) dari tiga buah hospital setempat. Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Kandang Kerbau (KKH), Hospital Besar Singapura (SGH) dan Hospital Universiti Nasional (NUH).

Janin-janin itu tidak dituntut oleh ibu yang mengandungkan mereka selepas menjalani pengguguran di hospital-hospital tersebut.

Sumber maklumat yang sah… Saya hanya ingin berkongsi dengan semua…

Sumber : PENGGUGURAN

YA ALLAH KAU SELAMATKAN BUMI INI DARI KEHANCURAN ATAS PERBUATAN MANUSIA DURJANA… YA ALLAH SEMOGA KAU MEMBERI HIDAYAH PADA IBU DAN BAPA JANIN-JANIN INI. KAU AMPUNKAN DOSA-DOSA MEREKA, KAU JADIKANLAH KAMI ORANG-ORANG YANG BERTAQWA PADAMU… AMINN




Wahai Suami Sayangilah Isteri Anda !!!

Bagus juga cerita ini.. Ni yang buat kita tambah sayang dengan bini ni. Hehe!!

Bagus untuk dikongsikan bersama..

Bila SUAMI balik rumah… DIa jadi heran giler halaman rumah berselerak, surat kat peti pos tak berambil, anak-anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang-camping, penuh dengan tanah dan kotoran, rambut tak bersikat, tak bermandi.. Masuk ke pintu rumah lagi lelaki tu terkejut.

Waa.. Mana isteriku…

Ruang tamu lagi teruk berselerak. Lelaki itu melaung nama isterinya.. Sepi tiada jawapan. Masuk ke dapur, sinki penuh dengan pinggan mangkuk tak berbasuh, periuk tak bercuci, mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak. Masuk ke bilik air, baju belum berbasuh apatah lagi berendam. Lelaki itu cemas mencari isterinya. Dia bergegas ke tingkat atas melihat isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku.

Fuhhh.. lega…

“Awak sakit ke?” tanya lelaki itu. “Tak lah”, jawab isterinya ringkas. “Kenapa teruk sangat rumah kita hari ini ?” Tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam. “Wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abang mengatakan yang saya ini hanyalah suri rumah, duduk di rumah tak sepenat diri abang yang duduk di pejabat, dan abang sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan kadang-kadang.

Lelaki itu pun berfikir…

Kalau madam takde kat rumah, alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat apa yang kita suka. Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dan fizikal. Pendek kata, FreeeDoMmmmlaah!! But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning “She’s Gone” aku plak terasa separuh mati, Sehari dua memanglah syokkkk, no one shouting from the kitchen for help, no one to komen this and that, no one to criticize. Everything will be smooth…

Hahaha… takde yang nak marah ku…

Tetapi masuk hari ketiga, I felt something missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau ‘asshemmm’ tak tau la mana nak cari yang baru. Colgate da nak habis, tak tau kat mana dia stock up. Air suam da habis, malas nk boil… Masuk hari keempat, rindu mula terasa….

Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer best pun jadi tak best. Nasik bungkus feberite jadik tak feberite. Makan kat 5 star hotel jadik rasa macam makan kat kedai AA.. Lebih-lebih lagi bila laundry basket dah makin bertimbun dengan baju kotor. Toilet dah mula licin berdaki. Lantai dah berbelak, tak dimop.. Every nite, very the lonely, baring atas katil nengok ceiling blindly.. Bila lonely gini, barulah rasa benar kesepian.

Jangan kata sebulan atau setahun, belum seminggu isteri takde kat rumah, aku dah rasa separuh pengsan. Masa ini barulah sedar betapa pentingnya seorang wanita bernama isteri. So guys out there.. jangan buli isteri kita.. kalau boleh tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat dia tu kuli ke ?!! Maid ker ?!! Kan dia tu bini kita, best fren kita, sweetheart kita.. Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah dulu cukupker nak bayar gaji dia……. Seumur hidup ????

Ingat balik….

And furthermore, kan sama-sama kerja carik rezki, sama jugaklah buat kerja rumah. Kadang-kadang bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang paling dekat terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok bini kita ? dah la satu hari keje kat office, balik pulak kena buat kerja rumah lagi… penat tau!! Kalau lah aku diberi peluang jadik seorang wanita…. Tak rela!!! So to all mums and wifes out there, live will be meaningless without you mothers.. Uwaaaaaa!!!

SAYANGI LA KAUM PEREMPUAN KERANA TANPA MEREKA ANDA KEHILANGAN SESUATU… HARGAI MEREKA !!!!!

Dari ilham seorang lelaki… “Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel, merengek atau mengilai seperti Pontianak. Seburuk-buruk perangai wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan”…..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...