"Letakkan dunia di telapak kakiku, biar kupijak. Simpankan akhirat dalam jiwaku biar kurindu. Sisipkan Cinta dalam hidupku biar aku menjadi aku. Langit tunggu kutawan, bumi tunggu kulakukan perubahan" Perjalanan yang jauh, yang masih menungguku.. apakah yang akan terjadi pada masa hadapan...

Followers

! kurasakan something...

Thursday, June 17, 2010

Kempen Tingkat Kerjaya Perguruan


Bagi menarik lebih ramai siswazah cemerlang menyertai profesion perguruan yang ketika ini semakin kritikal, kerajaan akan melancarkan kempen profil tinggi bagi menjadikannya profesion yang berprestij.

Antara langkah yang akan diambil adalah menekankan empat aspek iaitu ganjaran kewangan yang menyediakan gaji permulaan yang tinggi, pembangunan kerjaya yang menawarkan prospek lebih menarik serta peluang pembangunan profesionalisme lebih luas melalui kenaikan segera pangkat kepada guru cemerlang.

Dalam usaha menjadikan perguruan berprestij, profesion itu menggunakan kriteria pemilihan ketat dan hanya calon cemerlang diterima.

Latihan perguruan juga diperkukuhkan melalui latihan praktikal yang berupaya memberikan pengalaman pengajaran dan pembelajaran sebenar dalam bilik darjah. Mengambil contoh sistem persekolahan seperti di Finland dan New Zealandm latihan dan pengalaman praktikal guru pelatih dari segi kualiti sentiasa dipertingkatkan.

Sepanjang tempoh rancangan, latihan praktikal ditingkatkan melalui beberapa langkah antaranya melanjutkan tempoh Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) daripada setahun kepada setahun setengah dan menyelaras penempatan guru pelatih di sekolah yang layak melaksanakan program dan memantau pematuhan oleh guru pembimbing.

Guru berpengalaman pula diberi kursus pembimbing untuk meningkatkan kebolehan membimbing dan menjadikan praktikal sebagai sebahagian penilaian prestasi sekolah dan guru pembimbing.

Jika sebelum ini guru pelatih dari institut pendidikan guru (IPG) dan institut pengajian tinggi awam (IPTA) dilantik tanpa mengambil kira prestasi, jaminan itu akan dihapuskan sepanjang tempoh rancangan dan hanya guru pelatih yang memperoleh pencapaian terbaik dan berkelayakan ditawarkan jawatan sebagai pendidik bagi memastikan kualiti minimum untuk guru baru.

Kerajaan juga akan melancarkan dan melaksanakan tawaran baru yang menyeluruh bagi menjadikan kerjaya keguruan lebih menarik dan meningkatkan profesionalisme guru antaranya menambah guru berijazah di sekolah menengah daripada 89.4% pada tahun 2009 kepada 90% menjelang tahaun 2015, manakala bagi sekolah rendah kadarnya ditingkatkan daripada 28% kepada 60%.

Tawaran baru itu juga meliputi peluang kenaikan pangkat yang cepat berdasarkan kecekapan dan prestasi, meningkatkan pembangunan profesional secara sistematik dan melaksanakan kaedah pengurusan prestasi yang lebih mantap.

Sumber : Berita Harian (Jumaat, 11 Jun 2010)


Wednesday, June 16, 2010

## Keputusan Praktikum UPSI Sem 8 09/10 dah keluar ##



Hari yang dinanti-nanti sudah tiba. Semua orang boleh semak keputusan praktikal hari ini. Berdebar-debar nak semak. Check dekat mysis. Goodluck untuk semua! :)

Terima kasih kepada ibu bapa yang banyak memberi sokongan. Terima kasih untuk Dr Mohd Faris Bin Dziauddin yang banyak membantu. Terima kasih pada sahabat-sahabat yang banyak support. Terima kasih juga untuk Sekolah Menengah Kebangsaan Kubu Gajah (SEKUGA) yang memberi peluang untuk mengajar dengan baik terutama sekali guru pembimbingku Cikgu Anuar Bin Nurdin. Terima kasih untuk guru-guru dan pelajar-pelajar SEKUGA yang banyak memberikan kerjasama.

Semalam ketika result Praktikum keluar, saya terus memesej pensyarah yang menyeliaku untuk mengucapkan ribuan terima kasih serta syukur kerana memberiku gred A untuk praktikumku.. Tiada kata yang terucap selain syukur.. Setelah aku menghantar pesanan ringkas (SMS) kepada pensyarah ku, beliau membalas 2 SMS kepadaku yang berbunyi "Kamu layayak dapat A. Saya yakin kamu akan jadi guru yang hebat di masa depan. Teruskan belajar kalau ada peluang." Mesej kedua yang Dr.Faris hantar kepada saya amat saya hargai dan terharu. Mesej tu berbunyi "Kamu antara guru pelatih terbaik yang saya pernah selia. Bila ke sekolah nanti banyakkan bersabar dengan karenah pelajar dan berikan kasih sayang kepada mereka. Didiklah anak bangsa kita dengan ikhlas, Insyaallah segala ganjaran akan datang dengan sendiri. Banyakkan membaca ok. Tahniah saya ucapkan. Tak sabar nak tengok kamu konvo nanti."

huhu.. mmg rasa terharu sgt dpt msj dr pnsyarah seliaan.. huhu tiada kata seindah ucapan SYUKUR n trima kasih.. moga Allah memberkatimu Dr. Faris...

Monday, June 14, 2010

Berita Terkini Untuk Pelajar-Pelajar UPSI Semester 8 (Tamat Praktikum)




Semakan Keputusan Peperiksaan
Tarikh: 16 Jun 2010

Istiadat Konovokesyen
Tarikh: 12-16 Oktober 2010

Permohonan untuk Posting
Hanya boleh diisi setelah cukup detail untuk mengisinya. Tunggu surat daripada senat. Boleh rujuk laman web yang diberikan:

Kawan-kawan, saya doakan yang terbaik untuk anda semua! ^_^

Wednesday, June 2, 2010

Tahniah


Tahniah buat rakan seperjuangan UPSI aku Sasigaran coz dapat result 4.00 untuk pengajian Sarjananya dalam program TESL.. So wat yang terbaik lagi bagi dua semester akan datang ek..
Aku doakan ko dapat buat yang terbaik lagi untuk sem-sem akan datang.. So jangan lupa belanja ya.. hehehehe..

Borang Online Permohonan Temuduga Guru Sandaran Terlatih Keluaran IPTA


Hari ini borang online Permohonan Temuduga Guru Sandaran terlatih bg Keluaran IPTA telah dibuka di laman http://apps.emoe.gov.my/egst/mohon/index.cfm. Mula-mula hari rasa gembira tetapi tak boleh isi la pulak sebab UPSI belum beri lagi tarikh pengesahan senat dan Tarikh konvo.. Sebab dalam borang online itu pelajar dikehendaki mengisi tarikh pengesahan senat dan tarikh konvo. So terpaksalah bersabar menunggu sidang senat bersidang pada 6 - 9 Jun 2010 ini. Begitu juga dengan result Praktikum pada 16 Jun. Lagi pun tarikh tutup permohonan ini adalah pada 30 Jun 2010. Kira sempat lagi la kot.. hehe.. So jawapannya sabar jak la.. hehe perasaan ada rasa gembira n berdebar-debar pun ada sebab tak tahu apa soklan yang akan ditanya nanti ek time temuduga.. prepare awal2 la apa yang patut kan..?? hehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...